«Κατρακύλα» στις τιμές των προϊόντων τους .
Απο την εφημεριδα Λακωνικος Τυπος τα ακολουθα:
Σε δηλώσεις του στο «ΛΤ» ο πρόεδρος ΤΔ Πακίων κ. Μιχάλης Καρούνης, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Δήμου Μολάων, με την κατηγορία πορτοκαλιών Valencia, και χαρακτήρισε εξευτελιστικές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές τις τιμές των 8-10 λεπτών στις οποίες πωλούνται τα πορτοκάλια.
Με τα σημερινά όμως δεδομένα, όπου η φετινή πτώση των τιμών αγγίζει το 50%, οι εσπεριδοπαραγωγοί βρίσκονται στο «έλεος» των εμπόρων, «συνεχίζοντας βέβαια να πωλούν τα προϊόντα στις ισχνές αυτές τιμές, ενώ στην ουσία είναι σα να τα δωρίζουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούνης. Τόνισε μάλιστα, ότι η επιδότηση αποτελούσε τιμή ασφαλείας για τους παραγωγούς, αλλά και τρόπος επιβίωσης των αγροτών.
Όπως ανέφερε, σε αντίθεση με το λάδι, η κοινοτική επιδότηση δόθηκε σε μία ομάδα πενήντα αγροτών, οι οποίοι πήραν και τα δικαιώματα, αφήνοντας απέξω όλους τους υπόλοιπους εσπεριδοκαλλιεργητές. Το συγκεκριμένο μέτρο έλαβε «σάρκα και οστά» από το καλοκαίρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο κ. Καρούνης, αυτό έγινε με πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μετά την ισχύ του μέτρου αυτού, έξι Συνεταιρισμοί Εσπεριδοειδών, απέστειλαν υπόμνημα στην τότε ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και στον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηγάκη, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση, η οποία πρότεινε στην ΕΕ πλήρη αποδέσμευση από 1/1 των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση. Η έντονη αγανάκτησή τους, έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά η απόφαση ελήφθη ερήμην τους και μάλιστα μόνο με τη συνεργασία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ο πρόεδρος του ΤΔ Πακίων πρόσθεσε, πως δεν περιμένουν θαύματα με ανάκληση της απόφασης του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη, αλλά προσδοκούν να βρεθεί μία λύση και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους υπαίτιους. «Υπάρχουν σίγουρα ευθύνες από την προηγούμενη κυβέρνηση» υπογράμμισε. «Ποιοι άλλοι όμως είναι υπαίτιοι; Με βάση ποιο κριτήριο εκδόθηκε η απόφαση, η οποία πριμοδοτούσε μόνο πενήντα παραγωγούς;»
Σχολιάζοντας τα κριτήρια της επιλογής των ευνοημένων που έλαβαν την επιδότηση, ανέφερε πως ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν πάρει χυμό από το 2000 έως το 2006 και μάλιστα «έτυχε», όπως τόνισε καυστικά, να συγκαταλέγονται σ’ αυτούς οι ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούνη, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζ. Καραμίχας δικαιολόγησε την απόφαση αυτή με την επισήμανση ότι υπήρχαν «πανωγραψίματα» στους παραγωγούς. «Όντως υπήρχαν» επιβεβαίωσε ο κ. Καρούνης, «το θέμα όμως είναι, να βρει το κράτος τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει ισομερία προς όλους και όχι να ευνοούνται μόνο συγκεκριμένες ομάδες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκάλας «Sparta Orange» κ. Π. Μπλέτας επιβεβαιώνοντας την τραγική, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των εσπεριδοπαραγωγών. Αναφερόμενος στο σύστημα που επιλέχθηκε μόλις πριν ένα χρόνο (40% πλήρης αποσύνδεση και 60% συνδεδεμένο με χυμοποίηση), εξέφρασε την αγωνία του για την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων (το 100% πλέον), τονίζοντας ότι με τις σημερινές τιμές του προϊόντος, οι παραγωγοί «βάζουν χρήματα και από την τσέπη τους» για τη διαδικασία της χυμοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών.
Πρόκειται, όπως σχολίασε, για ολική κατάρρευση της τιμής του πορτοκαλιού, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πτώση από την αρχική τιμή βάσης των 18-20 λεπτών στα 4,5.
Επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες που βαρύνουν το κράτος, για το γεγονός ότι άφησε τη μεγαλύτερη παραγωγική τάξη στην Ελλάδα στο έλεος της κερδοσκοπίας και στα όρια του εξευτελισμού, τόσο του ίδιου προϊόντος όσο και των παραγωγών, τονίζει ότι ο κλάδος τροφοδοτεί άλλα είκοσι – τριάντα συναφή επαγγέλματα. «Δεν μπορεί να μη θίγεται η κυβέρνηση από τις φωνές των παραγωγών τόσων νομών της Ελλάδας», συμπλήρωσε.
Στο θέμα των επιδοτήσεων που πήρε μια συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών, εξέφρασε και τις δικές του ενστάσεις σε ό,τι αφορά την αντικειμενικότητα του αποτελέσματος. Συγκεκριμένα, όπως ορίζει με σχετικό νόμο η ΕΕ, πρέπει να γίνεται ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος των φορτίων από γεωπόνους. Σύμφωνα λοιπόν με υποψίες του ιδίου, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών που επωφελήθηκαν με την επιδότηση, δεν είχαν τις απαιτούμενες ποσότητες που ορίζει ο νόμος, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα πλασματικές. «Δεν είναι λογικό παραγωγοί με ελάχιστα πορτοκάλια να παίρνουν τεράστιες επιδοτήσεις και όσοι πραγματικά έχουν να μην παίρνουν τίποτα. Η επιδότηση χυμού είναι αυθαίρετη, χωρίς να γνωρίζει ο παραγωγός πως θα κατανεμηθούν τα δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Μπλέτας.
Επιβεβαίωσε την άποψη, ότι η πολιτική της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, κατευθύνεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς η εν λόγω Συνομοσπονδία πήρε θέση δημόσια, προκειμένου να γίνει η πλήρης αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση.
Αυτό που στην ουσία ζητούν οι εσπεριδοπαραγωγοί, όπως δήλωσε, είναι είτε μέσω κοινοτικών επιδοτήσεων να δοθεί το ποσό των 18.000.000 ευρώ πανελλαδικά, είτε μέσω των εθνικών επιδοτήσεων να κατοχυρωθεί η τιμή πορτοκαλιού στα 18-20 λεπτά, ώστε να υπάρχει έτσι «ένα ανάχωμα έναντι των ληστρικών χεριών των εμπόρων». Σκοπός δεν είναι η εξασφάλιση χρημάτων μέσω επιδοτήσεων, αλλά η στήριξη του ίδιου του προϊόντος. Φέρνοντας ως παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία όπου δόθηκαν έξτρα επιδοτήσεις ανά παραγωγό του ύψους των 5.000 έως 15.000 ευρώ, τόνισε ότι μόνο η Ελλάδα δεν έλαβε επιδότηση.
«Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να παράξει έργο, πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη στρατηγική. Το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς -ανά προϊόν όμως-, προκειμένου να χαράξει εθνική πολιτική που θα αποβλέπει στην ανάπτυξη του εκάστοτε προϊόντος με συγκεκριμένο marketing κλπ. Μόνο με χορηγό και αρωγό το κράτος θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας που να στηρίζεται στο κράτος».
Εξάλλου, το Σάββατο 20 Μαρτίου σε δίωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοπαραγωγών SPARTA ORANGE και του Δήμου Μολάων με το βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του νομού μας μετά την πλήρη αποδέσμευση του χυμού από την κοινοτική επιδότηση. Λόγω του πολύπλοκου της υπόθεσης υπήρξε αμοιβαία δέσμευση να γίνει και δεύτερη συνάντηση τις επόμενες ημέρες, όπου θα υπάρξει πλήρης εισήγηση από τον ΑΣΕ SPARTA ORANGE και θα προταθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, ώστε να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση. Τέλος, αντίστοιχη συνάντηση έχουν ζητήσει και με τον βουλευτή κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, στοχεύοντας στο να ακουστεί το πρόβλημά τους στο Κοινοβούλιο και να βρεθεί μία λύση από κοινού.
(πηγη Λακωνικος Τυπος)