Με μειωμένη παραγωγή αλλά ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιώ
Με μειωμένη παραγωγή αλλά ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε η συγκομιδή των πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνας ενώ σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών όλα δείχνουν ότι τα πορτοκάλια θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τον «σκόπελο» του ρώσικου εμπάργκο. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τις τιμές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής, αυτές κυμαίνονται από 24 έως και 35 λεπτά το κιλό (αυξημένες σε σχέση με πέρσι). Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη που έκανε έναρξη συγκομιδής στην ποικιλία New Hall με χαμηλότερες τιμές από πέρσι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς οι όψιμες ποικιλίες των ομφαλοφόρων αναμένεται να «διαγράψουν» καλύτερη εμπορική πορεία.
Διεθνείς εκτιμήσεις
Σε επίπεδο χωρών της Μεσογείου οι προβλέψεις της παραγωγής εσπεριδοειδών – σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα στη Γενική Συνέλευση της CLAM – την εμπορική περίοδο 2014/2015, αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη σε ποσοστό -7% (μετά από το ρεκόρ των 22,5 εκατ. τόνων της περιόδου 2013/2014) και αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 21 εκατ. τόνους. Η μείωση οφείλεται στις εκτιμήσεις για σημαντική πτώση 10% – 14% των ελληνικών και ισπανικών καλλιεργειών και σε μια μεγάλη μείωση στην ιταλική παραγωγή κατά -24%. Τη μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να παρουσιάσει η παραγωγή στα πορτοκάλια 11,4 εκατ. τόνοι (κατά -10%), ποσότητα που είναι σχεδόν στα επίπεδα του 2012/2013. Στην χώρα μας η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να ανέλθει σε 850.000 τόνους (πέρσι 970.000).
Λακωνία
Για την φετινή συγκομιδή στη Λακωνία που μόλις ξεκίνησε, μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας: «Ποιοτικά τα πορτοκάλια φέτος στη περιοχή μας είναι αρκετά καλά αλλά η παραγωγή μας θα είναι κατά πολύ μειωμένη σε ποσοστό που ίσως αγγίζει και το 70%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έγινε καλή καρπόδεση λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων».
Και προσθέτει: «Οι πρώτες τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 25 – 35 λεπτά το κιλό (15 – 20 λεπτά το κιλό πέρσι). Όσον αφορά τις εξαγωγές, οι πρώτες επαφές που έχουμε κάνει είναι ενθαρρυντικές (Ουγγαρία – Ρουμανία) ενώ σε καλά επίπεδα είναι και η ζήτηση στην ελληνική αγορά».
Αργολίδα
Για μείωση της παραγωγής κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρσι: «Ωστόσο, ποιοτικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και θα τολμούσα να πως ότι έχουμε την καλύτερη ποιότητα των τελευταίων ετών. Ίσως εκτός από τις καιρικές συνθήκες και η μείωση της παραγωγής να έχει παίξει τον ρόλο της σε αυτό. Οι τιμές στην αρχή της συγκομιδής της πρώιμης ποικιλίας Ναβαλίνα ξεκίνησαν στα 28 λεπτά το κιλό και αυτή την στιγμή κυμαίνονται από 24 έως 27 λεπτά/κιλό. Ελπίζουμε ωστόσο να μην ακολουθήσουν την περσινή πορεία. Ο συνδυασμός της μειωμένης παραγωγής με την πολύ καλή ποιότητα μας δίνει στην αίσθηση ότι φέτος θα πάμε πολύ καλά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο θα επηρεάσει το ρώσικο εμπάργκο την αγορά του ελληνικού πορτοκαλιού ο κ. Αντωνόπουλος υπογραμμίζει: «Στη Ρωσία γενικά τα εσπεριδοειδή δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα που έχουν άλλα προϊόντα όπως τα ροδάκινα διότι ήταν μικρές οι απευθείας εξαγωγές. Οι βασικές αγορές μας είναι η Ρουμανία, οι χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τον τομέα σε συνδυασμό και με την οικονομική κρίση».
Άρτα
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΑΣ Άρτας – Φιλλιπιάδας, κ. Νίκου Γκίζα αφού όπως μας αναφέρει και στην περιοχή του η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 30% σε σχέση με την περίοδο 2013/2014: «η συγκομιδή των πορτοκαλιών της ποικιλίας Ναβαλίνας είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μείωση παραγωγής σε ποσοστό που ίσως ξεπεράσει το 30% αφού υπήρξαν προβλήματα στην καρπόδεση,. Οι πρώτες τιμές παραγωγού είναι λίγο καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές και κυμαίνονται στα 22 – 24 λεπτά το κιλό».
Κρήτη
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα που μας μεταφέρει για την Κρήτη ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γεν. Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και Παραγωγός εσπεριδοειδών: «στην Κρήτη η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας New Hall έχει ξεκινήσει. Φέτος είναι μια καλή χρονιά από θέμα ποσότητας αλλά όχι σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές. Η σεζόν ξεκίνησε στα 20 λεπτά το κιλό περίπου (28 λεπτά το κιλό πέρσι αλλά η παραγωγή ήταν πολύ μικρή) και όσο θα οδεύουμε στον κύριο όγκο της παραγωγές οι τιμές αναμένεται να μειωθούν περισσότερο»
Σύμφωνα με τον κ. Ντουντουνάκη ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φετινής παραγωγής είναι ότι τα πορτοκάλια της ποικιλίας New Hall είναι και μικρόκαρπα. «Όσον αφορά τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια η συγκομιδή των οποίων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αναμένεται να έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές πιστεύω ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι εκτός και αν σημειώσουν αύξηση λόγω του γεγονότος ότι τα πορτοκάλια με τη Νέα ΚΑΠ εντάσσονται στην κατηγορία των συνδεδεμένων ενισχύσεων», συμπληρώνει ο κ. Ντουντουνάκης.
totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και πορτοκάλια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr