Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών των αγροτοκτηνοτρόφων της Λακωνίας από τη παρατεταμένη κακοκαιρία ζητά η Φεβρωνία Πατριανάκου

Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών των αγροτοκτηνοτρόφων της Λακωνίας από τη παρατεταμένη κακοκαιρία ζητά η Φεβρωνία Πατριανάκου

1_181
Με επιστολές της προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και σε επικοινωνίες της με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, από το χιονιά, τους θυελλώδεις ανέμους και τον παρατεταμένο παγετό των τελευταίων ημερών, ζητώντας μάλιστα την ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας αποζημίωσης του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, κατά παρέκκλιση της συνήθους προβλεπόμενης.
Συγκεκριμένα, η Φεβρωνία Πατριανάκου στις 2-1-2015, αμέσως μετά την έντονη χιονόπτωση και την ανεμοθύελλα που έπληξαν το Νομό την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ζήτησε επείγουσα καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού. Τόνισε τον επιτακτικό χαρακτήρα των διαδικασιών, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι η καλλιεργητική αυτή περίοδος φαινόταν ιδιαίτερα καλή και σε ποσότητα και σε ποιότητα και σε τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο.
Μετά και το νέο κύμα κακοκαιρίας που ακολούθησε και τον παρατεταμένο παγετό που σημειώθηκε, στις 7-1-2015 η Φεβρωνία Πατριανάκου επεσήμανε αρμοδίως και τις νέες ζημιές που προκλήθηκαν τόσο στην τρέχουσα αγροτική παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν έως και ολικά καταστραφεί.
Σοβαρές όμως είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί και οι κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, όπως τόνισε η Φεβρωνία Πατριανάκου, τόσο από τη μείωση παραγωγής του γάλακτος λόγω του ψύχους, όσο και από τις απώλειες και τις ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και σε σταυλικές εγκαταστάσεις. Όπως υπογράμμισε, οι κτηνοτρόφοι υπέστησαν τις ζημιές αυτές σε μία περίοδο που το εισόδημά τους αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο έχει ήδη πληγεί σοβαρά λόγω του καταρροϊκού πυρετού.
Επεσήμανε την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, με την αποστολή κλιμακίου σε πληγείσες περιοχές, στις 5-1-2015. Παράλληλα, όμως, τόνισε την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα τόσο οι νέες ζημιές στις περιοχές που ήδη επισκέφθηκε το κλιμάκιο του Οργανισμού, όσο και το σύνολο των ζημιών στις περιοχές τις οποίες δεν έχει ακόμα επισκεφθεί και οι οποίες πλέον εκτείνονται στο σύνολο του Νομού.
Στις 8-1-2015, η Φεβρωνία Πατριανάκου ανέφερε αρμοδίως ότι τη νύχτα μεταξύ 7 και 8-1-2015 οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στο Νομό ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα ο παγετός εκτός από παρατεταμένος να έχει λάβει πλέον εξαιρετικές διαστάσεις και να αφορά το σύνολο του Νομού. Εξ αυτού του λόγου ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με την οποία –κατά παρέκκλιση της τυπικής διαδικασίας- μπορεί να διενεργηθεί συνολική εκτίμηση της ζημιάς, κατ’ είδος καλλιέργειας και πληγείσα γεωγραφική ζώνη, από την προβλεπόμενη Επιτροπή του Οργανισμού και να καθοριστεί το χρηματικό ποσό της αποζημίωσης και η διανομή του στους δικαιούχους πληγέντες παραγωγούς.
Σκοπός είναι να αποκατασταθούν το ταχύτερο οι πληγέντες παραγωγοί, για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί στην ηρτημένη παραγωγή και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στο φυτικό και ζωικό ή πάγιο κεφάλαιό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *