Έπιασε τα 4,55 ευρώ από νωρίς το έξτρα παρθένο Λακωνίας στον Α.Σ ΣΥΚΕΑΣ

Έπιασε τα 4,55 ευρώ από νωρίς το έξτρα παρθένο Λακωνίας στον Α.Σ ΣΥΚΕΑΣ

Κρόκου Μαρία|  09/12/2016 – 08:50 πμ

Κάθε προσδοκία έχουν ξεπεράσει οι τιμές για τους παραγωγούς ελαιολάδου φέτος στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκιάς Λακωνίας πωλείται πλέον έναντι 4,55 ευρώ το κιλό (0,23 οξύτητα), ενώ γενικά στο νομό οι τιμές για το έξτρα παρθένο οξύτητας έως 0,3 έχουν σταθεροποιηθεί στα 4,50 ευρώ το κιλό, επίπεδα που εμφανίζονται πρώτη φορά τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

Τα επίπεδα τιμών των 4,55 ευρώ το κιλό αφορούν ελαιόλαδο με οξύτητα έως 0,23.

Παράλληλα, και το έξτρα παρθένο οξύτητας 0,45 του Α. Σ. Μολάων Πακίων πουλήθηκε έναντι 4,30 ευρώ το κιλό στην πρώτη φετινή δημοπρασία του συνεταιρισμού την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου (56 τόνοι).

Η διαφορά των τιµών σε σχέση µε αυτές της Μεσσηνίας είναι της τάξης των 60 λεπτών περίπου, κάτι που παρατηρείται επίσης για πρώτη φορά, καθώς τις προηγούµενες σεζόν η εν λόγω διαφορά ήταν γύρω στα 30-40 λεπτά το κιλό και υπήρχε µόνο το διάστημα που η Λακωνία έβγαζε ελαιόλαδο Αθηνοελιάς.

Στη Μεσσηνία οι τιµές είναι στα 3,70-3,80 ευρώ το κιλό για το ελαιόλαδο οξύτητας 0,4-0,6, επίπεδα τιµών που είχαν παρουσιαστεί πάλι πριν 2 χρόνια όταν η µειωµένη παραγωγή στις ανταγωνίστριες χώρες είχε ευνοήσει τους Έλληνες παραγωγούς. Ωστόσο, τότε οι παραπάνω τιµές εµφανίστηκαν τον Φεβρουάριο.

Βέβαια, φέτος το ίδιο πρωτόγνωρη είναι, σε πολλές περιοχές και η ζημιά που υπέστη η καλλιέργεια με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση της οξύτητας στα παραγόμενα ελαιόλαδα.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

πηγη…http://www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *