Αιθουσα Νικολάου Δημάκου στα Πάκια

Την Κυριακή σε μια  σεμνή τελετή έγινε αγιασμός από τον π. Παναγιώτη Λεγάκη σε χώρο της Κοινότητας Πακίων όπου υπάρχει φωτογραφικό υλικό του Μεγάλου Ευεργέτη Νικόλαου Δημάκου με φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων της εποχής όπου αφορούσαν την πλούσια δραστηριότητά του σε κοινωφελή έργα στα Πάκια και στους Μολάους.
 Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική βοήθεια  πρόσφερε ο Δήμος Μονεμβασίας με το Νομικό Πρόσωπο όπου χρηματοδότησαν για τη διάσωση του υλικού και την ψηφιοποίησή του για να μείνει ζωντανό το έργο του Μεγάλου Ευεργέτη.
Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα. Αλιφέρη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ Κοντοσταθάκος,ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πακίων , η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Πανουργιά ,ο Πρόεδρος του Συλλόγου ”Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ” κ. Καρούνης ,μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων καθώς και αρκετοί συγχωριανοί μας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΑΚΟΣ (1893-1970)

Γεννήθηκε στα Πάκια Λακωνίας  ξενιτεύτηκε  μικρός στη Αμερική και όπως και η περισσότεροι Έλληνες ξεκίνησε από λαντζιέρης. Με την τιμιότητα του όμως ,την εργατικότητα του και την δύναμη του χαραχτήρα του ,κατέκτησε τη θέση του μαιτρ για 55 χρόνια στο φημισμένο ξενοδοχείο της N.Y ΄΄ΓΚΟΘΑΜ΄΄ όπου σύχναζαν προσωπικότητες , από το διεθνή πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.
Από την θέση που δημιούργησε πολλές υψηλές γνωριμίες, και ήταν σε άλλους αγαπητός και γνωστός σαν ΄΄Νικ του Γκόθαμ΄΄.
Με τις γνωριμίες του αυτές και την αγάπη για την πατρίδα του κατόρθωσε να συγκεντρώσει  κατά καιρούς χρήματα και να κάνει διάφορα κοινωφελή έργα που δικαίως τον ανέδειξαν μεγάλο ευεργέτη των Πακίων αλλά και των Μολάων και της ευρύτερης περιοχής.
Εξαιτίας της μεγάλη του δραστηριότητα και των σχέσεων με πολλούς αξιωματούχους τον αποκαλούσαν ανεπίσημοι πρεσβευτή Νέας Υόρκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *