Απάντηση Γ.Γ. ΥΠΕΣ στην Επιστολή του Δημάρχου για τις προσπάθειες διάλυσης του Δήμου Μονεμβασίας

Απάντηση Γ.Γ. ΥΠΕΣ στην Επιστολή του Δημάρχου για τις προσπάθειες διάλυσης του Δήμου Μονεμβασίας

Σε απάντηση στην επιστολή του Δημάρχου Μονεμβασίας προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ Κώστας Πουλάκης.

Στην εισαγωγή της επιστολής του ο Γ.Γ. ΥΠΕΣ αναφέρει ότι «πάγια θέση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να μην τεθεί ζήτημα επαναχάραξης των διοικητικών ορίων των Δήμων» και καταλήγει «Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού ή μονομερών σχεδιασμών, καθώς και η παραμικρή παρέμβαση στις ανωτέρω εξαιρετικές περιπτώσεις θα γίνει με διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών»

Αναγνώσατε το σύνολο της επιστολής του Γ.Γ. ΥΠΕΣ κ. Κώστα Πουλάκη.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης με επιστολή που απηύθυνε προς τον κ. Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τους βουλευτές του Νομού καθώς και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., τοποθετείται υπέρ της συνέχισης της σημερινής δομής του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας και επισημαίνει ότι θα είναι τεράστιο λάθος για την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του η διάσπασή του σε περισσότερους Δήμους.

Στην επιστολή του ο κ. Τριχείλης ανέφερε τα εξής:
»Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ,
κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε,

Σας απεστάλη Επιστολή-Ανακοίνωση  4  τέως  αυτοδιοικητικών της Δ.Ε. Βοιών, με την οποία ζητείται η διάλυση του Δήμου Μονεμβασίας και η σύσταση νέων Δήμων, κάτι που με βρίσκει  κάθετα αντίθετο, καθώς και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων και των δημοτών, για τους εξής λόγους:

Ο Καλλικρατικός Δήμος Μονεμβασίας συστάθηκε με την ένωση πέντε (5)  πρώην Δήμων: Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα, Μολάων και  Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους.

Είναι  εύρωστος  οικονομικά  χωρίς  οφειλές, παρά τις  μεγάλες μειώσεις σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, λόγω  της καλής  οικονομικής  διαχείρισης που ασκούμε.  Είναι πλήρως λειτουργικός με δική του Τεχνική Υπηρεσία και Πολεοδομία,  έχουμε  λάβει τεχνική και διαχειριστική επάρκεια και εκτελούμε πάνω από 20 μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, καθώς και 14  μεγάλα έργα από το Π.Δ.Ε. Παράλληλα εκτελούμε και πλήθος άλλων έργων πλην των προαναφερομένων, από ιδίους πόρους, προγράμματα LEADER, Πράσινο Ταμείο κ.λ.π. κατανεμημένα σε ολόκληρο το Δήμο.

Ειδικά στη Δ.Ε. Βοιών, όχι απλώς υπάρχει «εποικοδομητική λειτουργία της αυτοδιοίκησης»,  αλλά έχουμε επιτελέσει  ένα  πολύ μεγάλο  έργο, το οποίο αναγνωρίζουν όλοι, πλην των υπογραφόντων την επιθυμούμενη  διάλυση  του  Δήμου  Μονεμβασίας,  αν  και  υπάρχει  εμφανής αντιδιαστολή των πεπραγμένων των προηγούμενων δημοτικών αρχών με τα εντυπωσιακά πεπραγμένα του Καλλικρατικού Δήμου.

Έχω διατελέσει  Δήμαρχος  του  τέως   Καποδιστριακού  Δήμου Ασωπού  για  δύο  τετραετίες,  2003-2006 και 2007-2010, καθώς και Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας από τη σύστασή του ως σήμερα και μάλιστα εκλεγόμενος με πολύ υψηλά ποσοστά, καθώς και σύμβουλος στην Κοινότητα Παπαδιανίκων την τετραετία 1990-1994.

Η εμπειρία αυτή, μου έδειξε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη και ικανή δομή της αυτοδιοίκησης, γιατί έδωσε τα κρίσιμα μεγέθη για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, όπως αποδεικνύεται από την έως τώρα πορεία του.

Θα ήταν τεράστιο λάθος,  εάν  διαλύετο  ο Δήμος Μονεμβασίας σε κομμάτια, τα οποία θα ήταν πολύ υποδεέστερα σε λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα, με  διάλυση ουσιαστικά  των δομών του, για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες με αιτήματα που η έως τώρα πορεία έχει δείξει ότι είναι  άκαιρα και ανεδαφικά, καθώς  λάθος θα ήταν και εάν ανοίγατε  θέμα  αλλαγής  ορίων των Καλλικρατικών Δήμων».

Επιστολή Δημάρχου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *