Δαβάκης και πάλι για τη φορολογία των Αγροτών

Δαβάκης και πάλι για τη φορολογία των Αγροτών

θανάσης δαβάκης

Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις» το λόγο έλαβε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Ο κ. Δαβάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης που έχει στόχο τη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και τη διευκόλυνση της φορολογικής διοίκησης, διότι στοχεύει στην ενοποίηση, τη συμπλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων, καταπολεμά τη λογιστική πολυνομία και υπηρετεί την ανάγκη για διαφάνεια, αξιοπιστία και συγκρισιμότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, συνθήκες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης μίλησε για την τροπολογία που αφορά στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Ανέφερε ειδικότερα ότι πρέπει να καταργηθεί και το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες. Επίσης είπε ότι ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής του 13% δεν αποφέρει μεγάλο όφελος όσο υπάρχουν τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ το θέμα των τεκμηρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά για το σύνολο των φορολογουμένων.
«Θα θεωρήσω δεδομένη τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι οι Κοινοτικές Επιδοτήσεις δεν θα φορολογηθούν, αλλά πρέπει να δεσμευθεί και το Υπ. Οικονομικών ότι δεν προτίθεται να θέσει τέτοιο θέμα τώρα ή στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι «πολλοί συνάδελφοι, έχουμε θέσει πολλές φορές στις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις ότι είναι ανεπίτρεπτο να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις των αγροτών έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης έχουμε και το απαράδεκτο φαινόμενο της παρακράτησης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιστροφές φόρου και ΦΠΑ, χωρίς τη συναίνεση του φορολογουμένου και για ολόκληρο το ποσό. Δηλαδή σε πολλούς από τους αγρότες μας παρακρατήθηκε η επιστροφή ΦΠΑ για να εξοφλήσει οφειλή από ΕΝΦΙΑ που δεν είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη και για ολόκληρο το ποσό, ενώ θα μπορούσε να τον εξοφλήσει σε περισσότερες δόσεις. Για άλλη μια φορά θα πω ότι είναι απαράδεκτο.
Η δε γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε από τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών, σήμερα καθυστερεί την καταβολή των επιστροφών φπα, με τους αγρότες να βίσκονται σε απόγνωση καθώς τα χαράτσια και οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα έχουμε το φαινόμενο η Δ.Ο.Υ Σπάρτης να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ (που και αυτή είναι χρονοβόρα) και να περιμένει τον ΟΓΑ να απαντήσει αν ο φορολογούμενος οφείλει στον ΟΓΑ ώστε να παρακρατηθεί το ποσό της επιστροφής.
Σε μια περίοδο με έντονα προβλήματα να συνέχουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όπως στη Λακωνία με τον καταρροικο πυρετό, την εξισωτική που δεν καταβλήθηκε στο σύνολό της, λόγω προβλήματος με τα βοσκοτόπια, η αβεβαιότητα με το φορολογικό καθεστώς είναι κάτι το οποίο δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση».
Ο κ. Δαβάκης ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του κατέληξε «οφείλω να επισημάνω ότι η παρέμβαση μου δεν αποτελεί μια ακόμη κίνηση να ακουστώ αρεστός στους αγρότες της χώρας και στους συμπατριώτες μου. Πλειοδοσία υποσχέσεων και πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω της στενής επιτήρησης της Τρόικα, δεν είναι κάτι για το οποίο είμαι άλλωστε γνωστός. Μεταφέρω όμως όπως οφείλω τη αγωνία του αγροτικού κόσμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *