Δαβάκης: Τα προβλήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης στη Βουλή

Δαβάκης: Τα προβλήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης στη Βουλή

Η πολυαναμενόμενη πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2015 ήταν δυσάρεστη έκπληξη για ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που για διάφορους λόγους δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού ότι οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονταν τον Δεκέμβριο αντί το Νοέμβριο, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν περισσότερα χρήματα (δηλ. 90%, της βασικής ενίσχυσης), αυτό δεν συνέβη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες που δεν μπορούν να καταλάβουν πως ξαφνικά βρέθηκαν εκτός της πρώτης πληρωμής.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι δυστυχώς οι επιφυλάξεις που είχαμε διατυπώσει και προσφάτως για την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας δύσκολα και πολύπλοκα εγχειρήματα όπως η νέα ΚΑΠ.

Εκφράζοντας την αγωνία μου για όσους λάκωνες αγρότες δεν πήραν την επιδότηση που δικαιούνται, κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, πότε  θα καταβάλλει τις επιδοτήσεις στους αγρότες που έμειναν εκτός της πρώτης πληρωμής και πότε θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως:

 

 

 Στις 7 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Σε προγενέστερο χρόνο, ο αρμόδιος Υπουργός με δηλώσεις του, συνιστούσε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%(!).

Επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης στερείται η δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν, όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα) και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

 Δυστυχώς οι πληρωμές, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς, με τον απολογισμό να δείχνει ότι εκτός πληρωμών, μένουν 1 στους 4 παραγωγούς.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;
  2. Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *