ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2017

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΓΙΑ  ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ   2017

 

 

 

 

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  και  Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι μετά την λήψη των Αποφάσεων  των Δημοτικών Συμβουλίων  των Δήμων της ΠΕ  Λακωνίας  στο πρόγραμμα δακοκτονίας ΠΕ Λακωνίας  εντάσσονται  59 Τοπικές – Δημοτικές Κοινότητες . Ο αριθμός  των προστατευόμενων ελαιοδένδρων  είναι  5.402.000 για το πρόγραμμα του  2017 αυξημένος κατά 1.173.500 ελαιόδενδρα από το πρόγραμμα του  2016  στο οποίο τα προστατευόμενα ελαιόδενδρα ήταν 4.228.500 .

Κατά  συνέπεια υπάρχει αύξηση  του  φυσικού  αντικειμένου  κατά  28 %  σε σχέση με την  προηγούμενη  χρονιά .

Από την κατανομή της πίστωσης  από το Υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι η χρηματοδότηση για την ΠΕ Λακωνίας  οριακά καλύπτει το κόστος  τριών δολωματικών ψεκασμών με το αυξημένο  ΦΠΑ  στο 24% . Το κόστος ενός  γενικού δολωματικού  ψεκασμού  είναι για το 2017 στην ΠΕ Λακωνίας  295.120 ευρώ με το ΦΠΑ 24% , ενώ το έλλειμμα χρηματοδότησης για τον διαγωνισμό παγιδοθεσίας ανέρχεται σε 60.000 ευρώ .

Το αίτημα  για 400.000 ευρώ αύξηση επιχορήγησης  είναι η προσπάθεια για κάλυψη  προϋπολογισμένου 4ου ψεκασμού σε όλη την έκταση εφαρμογής του προγράμματος στα 5.402.000 ελαιόδενδρα του προγράμματος , κάλυψη του διαγωνισμού παγιδοθεσίας και πιθανή αύξησης της δαπάνης μισθοδοσίας  του εποχιακού προσωπικού που θα εγκριθεί τον Μαϊο του 2017 .

Το έτος 2016 οι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν με  εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες  που  η Περιφερειακή Ενότητα προμηθεύτηκε   από το  ΥΠΑΑΤ  μετά από διαγωνισμό που υλοποίησαν οι οικονομικές του υπηρεσίες .

Οι δοσολογίες  των  προαναφερόμενων  εντομοκτόνων  καθορίζονται  με Υπουργικές  Αποφάσεις για κάθε φυτοπροστευτικό προϊόν οι οποίες  εφαρμόζονται από τους χρήστες .

Τα σκευάσματα με δραστική ουσία Dimethoate 40% βάση της  έγκρισης τους  εφαρμόζονται σε κάθε ψεκαζόμενο ελαιόδενδρο με μειωμένη ποσότητα κατά 1/3 σε σχέση με την προγενέστερη έγκριση  δηλαδή  200 κυβικά εκατοστά διαλύματος  αντί για 300 κυβικά εκατοστά διαλύματος  ανά δένδρο . Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα  ένα βυτίο 500 λίτρων  να είναι ικανό να καλύψει περίπου 5.000 προστατευόμενα δένδρα αντί  3.330 που κάλυπτε με την  προγενέστερη έγκριση .

Τονίζουμε  ότι  ο δολωματικός ψεκασμός ως προληπτική μέθοδος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς είναι αποτελεσματική  μόνο όταν εφαρμόζεται συντονισμένα από πολλούς παραγωγούς  και  πάντα σε συσχέτιση με  τις  κλιματολογικές  συνθήκες  εκάστης  χρονιάς , οι οποίες είναι απρόβλεπτες και καθοριστικές  για την  εξέλιξη  όχι μόνο του  πληθυσμού του δάκου , αλλά και άλλων  εντομολογικών  και μυκητολογικών  ασθενειών της ελιάς , για τις οποίες δεν  εκτελείται φυτοπροστασία από την πολιτεία .

 

 

 

 

                                                                                                      Η Προϊσταμένη ΔΑΟΚ

 

 

 

                                                                                                              Β. Θεοχαράκου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *