«Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα».

«Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα». Εισηγητής από τη Νέα Δημοκρατία ορίστηκε ο Βουλευτής Ν. Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος.
Για την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε να προσκληθούν στην Επιτροπή της Βουλής για να εκθέσουν τις απόψεις τους, η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος. Με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και παρά της προτάσεις της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να κληθούν τελικά, μόνο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Αποστολάκος ανέπτυξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, όπως αυτές αποκρυσταλλώθηκαν μετά κι από πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδικότερα ο Βουλευτής Ν. Λακωνίας :
• Εξήρε την εθελοντική προσφορά χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων.
• Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω και ουσιαστικής ενίσχυσης του εθελοντικού κινήματος σε όλα τα επίπεδα.
• Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τον πρώτο νόμο 1651/1991 για τον εθελοντισμό στην πυροσβεστική, ο οποίος βέβαια χρίζει επικαιροποίησης.
• Επεσήμανε πως το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει υποστεί αρκετές αλλαγές που πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου.
• Στάθηκε ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης, του εξοπλισμού, της προστασίας, των ορίων ηλικίας, του ποσοστού συμμετοχής, των κινήτρων και της απασχόλησης των εθελοντών στο πυροσβεστικό και στο λιμενικό σώμα.
• Αναφέρθηκε στον άδικο αποκλεισμό 1.700 συμβασιούχων – εποχικών πυροσβεστών από τον πρόσφατο διαγωνισμό και ζήτησε την πρόνοια της κυβέρνησης επί του ζητήματος αυτού.
Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος προς τον εθελοντισμό και ξεκαθάρισε την καταρχήν θετική στάση του για το νομοσχέδιο. Ωστόσο, η τελική ψήφος θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την οποία κάλεσε να εξετάσει προσεκτικά και να υιοθετήσει τις προτάσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και των οργανώσεων των εθελοντών.

Γραφείο Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *