Εκτιμήσεις ζημιών φυτικού κεφαλαίου από παγετό στο Δήμο Μονεμβασιάς

Προς :
Οργανισμό Ελληνικών
Ασφαλίσεων Γεωργικών
Δ/νση Ασφάλισης & Ενισχύσεων
Τμήμα Εκτιμήσεων και
Αποζημιώσεων Φυτικού Τομέα

Κοιν: 1. ΕΛΓΑ Υποκ. Τρίπολη

2. Βουλευτές Ν. Λακωνίας
3. Ομάδες παραγωγών
εσπεριδοειδών Νομού Λακωνίας

Σχετικά: Το υπ’ αριθ. 5895/5-4-2011 έγγραφό μας, το υπ’ αριθ. 5765/13-4-2011 & το υπ’ αριθ. 5845/15-4-2011 έγγραφα του ΕΛ.Γ.Α.

Στο υπ’ αριθ. 5845/15-4-2011 έγγραφό σας σε σχέση με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τους παγετούς και συγκεκριμένα στην 4η παράγραφο αναφέρετε τα εξής:

« Σε ότι αφορά τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από τον παγετό στις 11,12.12.2010 σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις που διενήργησε η Περιφερειακή Επιτροπή διαπιστώθηκε ξήρανση φύλλων, βλαστών και σε μερικές περιπτώσεις σε δευτερογενείς κλάδους στις παραπάνω καλλιέργειες. Οι ζημιές αυτές εντοπίζονται κυρίως σε θύλακες παγετού με ιδιαίτερο μικροκλίμα και κυρίως σε δέντρα νεαρής ηλικίας ».

Αφενός δεν γνωρίζουμε εάν συστήθηκε η Περιφερειακή Επιτροπή και εάν πραγματοποίησε επιτόπου επισκέψεις και εκτιμήσεις, αφετέρου οι δικές μας εκτιμήσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις επισημάνσεις της Περιφερειακής Επιτροπής, όπως τουλάχιστον αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο του Οργανισμού, καθώς οι ζημιές που διαπιστώνουμε ξεπερνούν κατά πολύ το επίπεδο της ξήρανσης φύλλων και βλαστών και έχουμε εκτεταμένα φαινόμενα ξήρανσης ακόμα και ενήλικων δέντρων σε εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα.

Θεωρούμε ότι η Περιφερειακή Επιτροπή –αν συστήθηκε και αν έκανε αυτοψίες – θα έπρεπε να έρθει σε επαφή με τοπικούς παράγοντες (Δήμους, Αγρ. Συν/μούς, κλπ) σε κάθε πληγείσα περιοχή ώστε να εντοπισθούν και να υποδειχθούν καλύτερα οι ζημιωθείσες καλλιέργειες έτσι ώστε τα τελικά πορίσματα να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Δήμος μας και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή σας καθώς και της Περιφερειακής Επιτροπής προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της καταγραφής και αποτύπωσης των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τον παγετό.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *