Επιβάλλει τη θέση της και στην πυκνή φύτευση η Κορωνέικη ελιά

Επιβάλλει τη θέση της και στην πυκνή φύτευση η Κορωνέικη ελιά

Καλύτερες επιδόσεις του προσαρµοσµένου σε πυκνές φυτεύσεις ελιάς κλώνου «Κορωνέικη», έναντι της «Arbequina», τόσο σε ποιοτικά, όσο και σε ποσοτικά χαρακτηριστικά, αναδεικνύουν, µέχρι στιγµής στη Β. Ελλάδα, τα στοιχεία του εκπαιδευτικού – πειραµατικού ελαιώνα του Κέντρου Ελιάς Κρίνος, τα οποία δημοσιεύει η Agrenda.

Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν την πεποίθηση περί του αντιθέτου, που έχουν εδραιώσει τα βιβλιογραφικά δεδοµένα άλλων χωρών κι ιδιαίτερα της Ισπανίας.

Το εύρηµα αυτό ωστόσο δεν είναι το µοναδικό από τη µακροχρόνια αξιολόγηση τριών συστηµάτων φύτευσης (σ. σ. µε 50, 100, 168 δέντρα/στρέµµα) των δύο προαναφερόµενων κλώνων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% – 80% των γραµµικών συστηµάτων παγκοσµίως.

Ερευνητικά δεδοµένα που συγκέντρωσαν καθηγητές και σπουδαστές του Perrotis College, στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή όπου βρίσκεται ο ελαιώνας, δείχνουν, επίσης, ότι τα συστήµατα µειωµένων, έως 50%, εισροών που εφαρµόστηκαν στη φυτεία, έχουν µεγαλύτερη αποδοτικότητα χρήσης νερού και λίπανσης, συγκριτικά µε τα συµβατικά, όπως και ότι η χρήση διαφυλλικής λίπανσης αυξάνει σηµαντικά την παραγωγικότητα.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ για την Πυκνή φύτευση ελιάς.pd

πηγη…http://www.agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *