Ερώτηση Πατριανάκου απάντηση υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ Μολάων (Μολάων – Νεάπολης Βοιών), Σκάλας (Σκάλας – Κροκεών) και Γυθείου (Γυθείου – Αρεόπολης)»

Ερώτηση Πατριανάκου απάντηση υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας των ΔΟΥ Μολάων (Μολάων – Νεάπολης Βοιών), Σκάλας (Σκάλας – Κροκεών) και Γυθείου (Γυθείου – Αρεόπολης)»

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου με θέμα : “Ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η επικείμενη αναστολή λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. Μολάων (Μολάων – Νεάπολης Βοιών), Σκάλας (Σκάλας – Κροκεών) και Γυθείου (Γυθείου – Αρεόπολης)». Στην τοποθέτησή της η Λάκαινα Βουλευτής δήλωσε οπαδός των μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι μια μεταρρύθμιση για να πετύχει χρειάζεται σαφείς στόχους, σωστό σχεδιασμό και να γίνεται προς όφελος του πολίτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερε, αποδέχομαι τους στόχους, αλλά αμφισβητώ το σχεδιασμό, ενώ όλο το κόστος μετακυλίεται στον πολίτη. Στη συνέχεια, ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα αλλά και τα υψηλά κόστη που θα προκύψουν από την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Μολάων, Σκάλας και Γυθείου. Η κατάργησή τους τόνισε, θα προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα στους φορολογούμενους. Πρώτον λόγω των μεγάλων αποστάσεων που θα καλούνται να καλύψουν. Αποστάσεις οι οποίες πέραν του υψηλού κόστους μετακίνησης, εξ αιτίας του προβληματικού οδικού δικτύου είναι και δυσχερείς και επικίνδυνες. Δεύτερον θα χαθεί μεγάλος αριθμός παραγωγικών εργατοωρών των επιτηδευματιών, επιχειρηματιών, γεωργών και κτηνοτρόφων. Τρίτον η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη λόγω της χαμηλής δυνατότητας στο Νομό πρόσβασης στο Internet. Τέταρτον το κόστος μετακίνησης γίνεται δυσανάλογα μεγάλο και για το προσωπικό των καταργούμενων Δ.Ο.Υ. Επικαλέστηκε μάλιστα την Έκθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας προτείνεται, έως την επίλυση του στεγαστικού της ΔΟΥ Σπάρτης, η συνέχιση λειτουργίας των ΔΟΥ Μολάων και Γυθείου και μετέπειτα, σε αντικατάστασή τους, η δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.). Με βάση τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης επικαλέστηκε την εξαιρετική δυναμική των δημοσίων εσόδων ανά υπάλληλο στις καταργούμενες ΔΟΥ λόγω του ισχυρού επιχειρηματικού και τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών. Τέλος ζήτησε να εκσυγχρονιστεί και να απλοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και επίσης να προχωρήσει πιο γρήγορα, το Υπουργείο Οικονομικών, στην εφαρμογή του νέου συστήματος «TAXIS II», μια λύση προοδευτική επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης από την πλευρά του υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές κινήσεις. Διευκρίνισε ότι βρήκε ειλημμένη την απόφαση για την ενοποίηση των Δ.Ο.Υ, γι’ αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε μια ολοκληρωμένη πρόταση και μελέτη για το πώς αυτή μπορεί να γίνει καλύτερα. Προανήγγειλε την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Αποφασιστικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πληρωμή των υποχρεώσεων στις τράπεζες τόνισε. Επανεπιβεβαίωσε την αλλαγή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την κατάργηση πολλών τυπικών διαδικασιών, ώστε ο φορολογούμενος, ο επιτηδευματίας, να μη χρειάζεται να επισκεφτεί τη Δ.Ο.Υ. Τέλος, επιβεβαίωσε τη δημιουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) στους Μολάους, το Γύθειο, τη Σκάλα. Μετά την παραπάνω δέσμευση του κ. Υφ. Οικονομικών η κα Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητάει αφενός τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) στη Νεάπολη και αφετέρου να κρατήσει το Υπουργείο εν λειτουργία τις Δ.Ο.Υ. Μολάων και Γυθείου, έως την διευθέτηση του στεγαστικού προβλήματος της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης και της πλήρους εφαρμογής του TAXIS II, όπως άλλωστε προτείνει και η αρμόδια επιτροπή Γνωμοδότησης που το ίδιο το Υπουργείο συνέστησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *