Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύει το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύει το έργο του Νικηφόρου   Βρεττάκου

Μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ντίας Τζανετέα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία η ΠΕ Λακωνίας αναλαμβάνει να αναδείξει, με αφορμή το έτος Βρεττάκου, το έργο του Λάκωνα ποιητή σε συνεργασία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου φιλοξενείται το Αρχείο Βρεττάκου.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Βρεττάκου παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Διευθύντρια της Δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου
Εισήγηση Αντιπεριφερειάρχη Αδαμαντίας Τζανετέα για το “Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου” προς το Περιφερειακό Συμβούλιο
Έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τον Νικηφόρο Βρεττάκο τιμά η Ελληνική πολιτεία φέτος , ανακηρύσσοντας το 2012 “Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου”. Το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, υλοποιεί το αφιερωματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης, όπου βρίσκεται ολόκληρο το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί εξέχουσα μορφή των ελληνικών γραμμάτων όπου ο δημιουργός και άνθρωπος συμπίπτουν απόλυτα σε μια ενιαία σύνθεση μοναδικής ομορφιάς, που όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον ποιητή μπορούν να επιβεβαιώσουν το βάθος της και τον πλούτο της.
Αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το έργο του «ποιητή του Ταϋγέτου» επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη γράφοντας για τη συγκίνηση και τα αισθητήρια, την έννοια της ομορφιάς μέσα στη Φύση, τη δύναμη της μνήμης, την ελληνικότητα μέσα από τη γλώσσα, την ουσία του πολιτισμού.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, όπως κάθε αληθινός δημιουργός, δημιουργεί την εποχή του. Μιλώντας για ποίηση μπορεί κανείς να μιλάει για χίλια δυο πράγματα, για ιδέες, για τεχνοτροπίες, για σχολές, για ρεύματα . Στο ογκώδες έργο του, σκιαγραφεί τον άνθρωπο της ελευθερίας, της ευθύνης, της αλήθειας, της αγωνίας, του πόνου και προπαντός της αγάπης.
Η αληθινή ποίηση δεν είναι μια ορισμένη ιδεολογία, δεν είναι μια θεωρία ή ένα κήρυγμα. Είναι τρόπος ζωής, είναι πράξη. Γι’ αυτό και το αληθινό ποιητικό έργο δε χωρίζεται από τη ζωή του ποιητή.
Αν αυτό ισχύει για τους ποιητές, ισχύει πάνω απ’ όλους για τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποίηση από τη ζωή του, ούτε τη ζωή από την ποίηση. Και το κυριότερο. Η ποίησή του έχει την αλήθεια του ποιητή και η ζωή του την ειλικρίνεια και τη συνέπεια του ανθρώπου.
Πέρα από τη γνήσια ελληνικότητα του έργου του, η ποίησή του είναι ένα σήμα συναγερμού των συνειδήσεων, είναι ένα προσκλητήριο για αφύπνιση, για αγώνα.
Πληρότητα και απλότητα χαρακτηρίζουν τη ζωή και την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Και είναι δύσκολο πράγμα να ζήσεις και να γράψεις απλά. Η απλότητα προϋποθέτει μια βασανιστική πορεία μέσα στον πόνο και τη σοφία του κόσμου.
Η υπόσχεση φωτός που δίνει με το έργο του και η ζωή του ο Νικηφόρος Βρεττάκος συγκινεί και κατακτά μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Η βαθύτατα ανθρωπιστική ποίηση του Βρεττάκου, μέσα από την οποία εξυμνούνται οι αξίες της αγάπης , της ειρήνης, του Ελληνικού πνεύματος δίνουν δύναμη και έμπνευση σε όλους μας , ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας με αφορμή το “Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου” και σε συνεργασία με το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου προτίθεται να προβεί σε μια σειρά εκδηλώσεων προκείμενου να τιμήσει το Λάκωνα Ποιητή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *