Θα πραγματοποιηθούν παρακρατήσεις της ενιαίας ενίσχυσης για χρέη προς ΟΓΑ, δηλώνει ο Πάρις Κουκουλόπουλο

Θα πραγματοποιηθούν παρακρατήσεις της ενιαίας ενίσχυσης για χρέη προς ΟΓΑ, δηλώνει ο Πάρις Κουκουλόπουλο

images
Κανονικά θα γίνει ο συμψηφισμός των αγροτικών ενισχύσεων με τα χρέη προς τον ΟΓΑ, όπως προέκυψε από λεγόμενα του Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Π. Κουκουλόπουλος, στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα επικαλέστηκε το δεδικασμένο που υπάρχει σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών, όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος. Ο υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας ότι αφορά πολύ λίγους παραγωγούς και ότι στο σύνολο των 2,7 δις ευρώ που θα λάβουν οι αγρότες ως πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου τα ποσά που θα παρακρατηθούν είναι μόλις 1,5%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ληξιπρόθεσμα προς τον ΟΓΑ ανέρχονται σε 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων για τα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξει συμψηφισμός με επιστροφές φόρων, δηλαδή ΦΠΑ και αγροτικού πετρελαίου που έχουν λαμβάνειν οι οφειλέτες ενώ για τα υπόλοιπα 45 εκατ. ευρώ θα υπάρξουν παρακρατήσεις από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Είπε επίσης ότι αρκετοί αγρότες ενδέχεται να «γλιτώσουν» την παρακράτηση εφόσον ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση αυτή θα έρθει σύντομα στη Βουλή, δηλαδή πριν τα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα αρχίσουν οι παρακρατήσεις.

Την ίδια ώρα από του βήματος της ΠΑΣΕΓΕΣ ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης, εξέφραζε την άποψη πως μόνο με την συναίνεση των παραγωγών θα πρέπει να συμψηφίζονται οι οφειλές προς των ΟΓΑ μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που κατατίθενται τα ποσά των άμεσων ενισχύσεων, όπως γίνεται και με τις εισφορές του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τα ποσά των επιστροφών ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης πετρελαίου, ανέφερε πως από εκεί μπορεί να γίνεται παρακράτηση των οφειλών των δικαιούχων προς τον οργανισμό.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, είχε καυτηριάσει την τακτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας ότι η παρακράτηση έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων. «Ας δεχτούμε ότι ο συμψηφισμός με επιστροφές ΦΠΑ, ΕΦΚ, εξισωτικές κλπ που προέρχονται από κονδύλια του ελληνικού Δημοσίου έχει μια λογική για όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Όμως η φιλοσοφία των κοινοτικών ενισχύσεων είναι να αναπληρώσουν ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος που έχουν οι αγρότες από το κόστος παραγωγής τους. Μην τους το στερείτε κι αυτό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Κουκουλόπουλο.
πηγη…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=88913

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *