Καλύτερο ΕΛΓΑ ζητά ο Δαβάκης.

Καλύτερο ΕΛΓΑ ζητά ο Δαβάκης.

Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ, η παράταση της προθεσμίας αδειοδότησης των αγροτικών γεωτρήσεων καθώς και η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, ήταν το αντικείμενο Ερωτήσεως του Βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, προς τους συναρμόδιους, για τα θέματα αυτά, Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, Οικονομικών κ. Στουρνάρα και Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτο.
Στην Ερώτηση του κ. Δαβάκη, απαντώντας για θέματα της αρμοδιότητας του, κυρίως δε για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ οι οποίες είναι πολύ υψηλές, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης αναφέρει τα εξής:
  • Το ασφαλιστικό σύστημα του ΕΛΓΑ για την αγροτική παραγωγή δύναται να βελτιωθεί, προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν προβλήματα ή ανισότητες.
  • Για τον υπολογισμό του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ για την φυτική παραγωγή, χρησιμοποιήθηκε η μέση παραγωγή ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά στρέμμα των δηλούμενων καλλιεργειών καθώς και η αντίστοιχη αξία του παραγόμενου προϊόντος ανά κιλό ή ανά τεμάχιο.
  • Σε περιπτώσεις όπου η ασφαλιζόμενη αξία της φυτικής παραγωγής είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από αυτήν που προκύπτει από την δήλωση του παραγωγού, ο παραγωγός μπορεί να προσαυξήσει ή να μειώσει αντίστοιχα την ειδική ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ έως 20%. Η συγκεκριμένη μεταβολή κατανέμεται ισομερώς στο σύνολο των αγροτεμαχίων του ασφαλιζόμενου παραγωγού.
Επίσης στην απάντηση του ο κ. Τσαυτάρης διευκρινίζει ότι για τις μη παραγωγικές εκμεταλλεύσεις, όπως για παράδειγμα τις νεαρές καλλιέργειες ή σε δένδρα καμμένα από πυρκαγιές κλπ, υπάρχει στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ  ειδικός κωδικός με το χαρακτηρισμό νεαρά/μη παραγωγικά δένδρα, ο οποίος εισάγεται στο σύστημα και για τον οποίο η εισφορά είναι μηδενική. Επιπλέον οι μικροπαραγωγοί απαλλάσσονται από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς, εφόσον η συνολική ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ.
Για τα άλλα δύο ζητήματα που εμπεριέχονται στην Ερώτηση του Λάκωνα Βουλευτή, και αφορούν την παράταση της προθεσμίας αλλά και την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των γεωτρήσεων καθώς επίσης και τον τρόπο πληρωμής της επιστροφής του ΦΠΑ προς τους αγρότες, αναμένονται οι απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *