Κατάθεση ερώτησης Πατριανάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: Άμεση εκτίμηση εύρους ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς των καλλιεργειών σύκου και αποζημίωση των συκοπαραγωγών του Ν. Λακωνίας.

Κατάθεση   ερώτησης Πατριανάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: Άμεση εκτίμηση εύρους ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς των καλλιεργειών σύκου και αποζημίωση των συκοπαραγωγών του Ν. Λακωνίας.

Κατάθεση Ερώτησης Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: Άμεση εκτίμηση εύρους ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς των καλλιεργειών σύκου και αποζημίωση των συκοπαραγωγών του Ν. Λακωνίας. Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε, Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την άμεση εκτίμηση του εύρους της ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς των καλλιεργειών σύκου και την αποζημίωση των συκοπαραγωγών της Λακωνίας για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών που έπληξαν τον Νομό κατά το φετινό καλοκαίρι. Η κα Πατριανάκου δήλωσε ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα όχι μόνο μέχρι την ανακοίνωση των ποσοστών αποζημίωσης αλλά και μέχρι την καταβολή τους προς τους πληγέντες. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: Οι υψηλότατες θερμοκρασίες που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι και ιδίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχαν ως αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλες ζημιές οι συκοπαραγωγοί του Ν. Λακωνίας. Οι θερμοκρασίες άνω των 40ο βαθμών Κελσίου είχαν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του καρπού με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή εκτός από ποιοτική να είναι και ποσοτική. Με βάση τις καθορισμένες τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τη Συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών ΣΥΚΙΚΗ, ενώ οι τιμές για την Α1 και Β1 ποιότητα παραμένουν σταθερές, για την Β2 ποιότητα η τιμή καθορίστηκε στο 1 ευρώ το κιλό (δηλαδή 9% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι) και η Γ1 ποιότητα σε 0,85 ευρώ (δηλαδή 16% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι ). Κατά συνέπεια γίνεται κατανοητή η αγωνία των παραγωγών οι οποίοι πέραν των απωλειών εισοδήματος λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, υφίστανται και τις συνέπειες της πτώσης τιμής του παραγόμενου προϊόντος σε συνδυασμό με τις μεγάλες ζημιές λόγω των συνεπειών του παρατεταμένου καύσωνα. Στις παραπάνω διαπιστώσεις έχει προβεί και η ΣΥΚΙΚΗ, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί για την ενημέρωση των αρμοδίων φορέων. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: -Εάν προτίθεται να αποστείλει ο ΕΛΓΑ κλιμάκιο γεωπόνων- εκτιμητών για την άμεση εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών σε όλες τις πληγείσες περιοχές. – Εάν θα συνεκτιμηθεί για τη διαπίστωση του εύρους της ζημιάς, η μείωση της ποσοτικής και ποιοτικής απόδοσης της παραγωγής σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *