ΝΕΡΑΝΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ 2011 ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ

Οι γεύσεις κατέκλεισαν την Τετάρτη 9-3-2011 το χώρο του Παρθεναγωγείου στο Γύθειο.

Ένας ακόμα θεσμός γεννήθηκε στο Γύθειο και στο Δήμο Ανατολικής Μάνης. Πρόκειται για τα ΝΕΡΑΝΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε στα χαλάσματα ενός σπιτιού στο κέντρο του Γυθείου και την οποία οι Μανιάτισσες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, αποδεικνύοντας ότι και στην μαγειρική οι γυναίκες του σήμερα πατούν στην τέχνη και στην παράδοση του χθες, πολύ μακράν της σημερινής τηλεοπτικής κουζίνας όπως αυτή παρουσιάζεται και δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα και γευσιγνωσία.

Τα ΝΕΡΑΝΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ανατολικής Μάνης και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυθείου.

Οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα – διαγωνισμό και παρουσίασαν γλυκά και φαγητά αλλά και λικέρ που γοήτευσαν με την εμφάνισή τους πολλώ δε μάλλον με την γεύση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νεαρότερη συμμετοχή ήταν της 12χρονης Νίκης η οποία και έτυχε θετικότατων σχολίων.

Γλυκά, φαγητά και λικέρ δοκιμάστηκαν από τους δύο κριτές τον Αντώνη Παναγάκο και το Νίκο Βοσνάκη – γνωστοί σεφ σε ξενοδοχειακές μονάδες της Μάνης- οι οποίοι μετά την δοκιμή πενήντα και πλέον εδεσμάτων βράβευσαν τα τρία καλύτερα. Μία διαδικασία που όπως τόνισαν δεν ήταν καθόλου εύκολη, γιατί οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με την εξαιρετική τους γεύση και παρουσίαση.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού- Μορφωτικού Συλλόγου κ. Λίτσα Αγγάνη αφού ευχαρίστησε τις γυναίκες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν τα έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική όπως αυτή υπήρχε παλιά στην πόλη και στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δ.Σ. κ. Γεώργιος Ροζάκης αφού μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου ευχήθηκε η κάθε προσπάθεια να έχει το γλυκό αποτέλεσμα όπως αυτό παρουσιάστηκε στα ΝΕΡΑΝΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ, ενώ τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα αναδεικνύει πράγματα που τιμούν τον τόπο και τον πολιτισμό, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το αύριο είναι το μέλλον που χτίζεται καθημερινά.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γυθείου κ. Δημήτρης Ροζάκης ανέφερε πως ξεκίνησε η ιδέα για τα ΝΕΡΑΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Ξεκίνησε από την πληθώρα των νεραντζιών που υπάρχουν στην Κεντρική πλατεία του Γυθείου παράλληλα με την εκδηλωθείσα πρόθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου να προσφέρει την οικία Σταυριανάκου στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την δημιουργία ενός πνευματικού χώρου για την Ιστορία της Μάνης. Σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο κτίσμα, τυχαία ανακαλύφθηκε ένας κίτρινος φάκελος, απομεινάρι του παρελθόντος, ο οποίος μεταξύ άλλων περιείχε και ένα βιβλίο με πάμπολλες συνταγές μεταξύ των οποίων και αυτές με νεράντζι οι οποίες ήσαν και οι πιο ενδιαφέρουσες. Επίσης βρέθηκαν ΑΠΟΞΗΡΑΜΈΝΑ άνθη και φύλλα νεραντζιάς και αναφορές σε παλιές οικογένειες του Γυθείου. Οι συνταγές από το βιβλίο δόθηκε στις γυναίκες οι οποίες και τις ακολούθησαν.
Οι συνταγές που παρουσιάστηκαν μαζί με φωτογραφίες από τη εκδήλωση θα αποτελέσουν ειδική έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενες παρακολούθησαν τις αναφορές της κας Μαίρης Παναγάκου για τις θεραπευτικές ιδιότητες και την χρήση εκτός της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής του νεραντζιού.

Οι βραβευθείσες έλαβαν ως δώρο κοσμήματα- προσφορά του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η κα Νατάσσα Μυλωνάκου η οποία είχε κατασκευάσει χειροποίητο γλυκό νεράντζι με άρωμα Κωνσταντινούπολης και η όλη παρουσίασή του εντυπωσίασε.
Το δεύτερο βραβείο έλαβε εστιατόριο του Γυθείου του οποίου η πρόταση ήταν μπαρμπούνια σαβόρι- μία διαφορετική γευστική δημιουργία.
Το τρίτο βραβείο απέσπασε η κα Ελένη Καραβασίλη της οποίας οι κύκνοι ταξίδεψαν τους ουρανίσκους σε ξεχωριστές γλυκές απολαύσεις.

Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε η δημιουργία (εκτός συναγωνισμού) γνωστού ζαχαροπλαστείου της πόλης η οποία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νεράντζι σε γλυκιά έκδοση.

Οι δημιουργίες που παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, ήταν γλυκό νεράντζι, μαρμελάδα, νεραντζόπιτες, φοντάν με ανθότυρο και νεράντζι, φοντάν με σοκολάτα και νεράνζι, χαλβάς με γεύση νεραντζιού, τζιζκέικ, κορμός- μελομακάρονα και σού με γεύση νεραντζιού και κοτόπουλο με νεράντζι.

Τα ΝΕΡΑΝΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ είναι μία ακόμα πρόκληση για το Δήμο Ανατολικής Μάνης και για τους δημότες οι οποίοι ανταποκρίνονται με τον πλέον θετικό τρόπο σε κάθε ξεχωριστό κάλεσμα που έχει ως στόχο αφ΄ ενός μεν την κινητοποίηση όλων των ενεργών δυνάμεων του τόπου και αφ΄ ετέρου την ανάδειξη της περιοχής ως σημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *