«ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ»

«ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ»

Η αδράνεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και οι λανθασμένες αποφάσεις του, έχουν σαν αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να είναι απροστάτευτοι και ευάλωτοι στην παρούσα οικονομική κατάσταση.
• Το Υπουργείο αδρανεί στις εκτεταμένες αποκαλύψεις διεθνούς νοθείας σε βάρος του Ελληνικού ελαιολάδου και του Έλληνα παραγωγού με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των Ελληνικών εξαγωγών.
• Το Υπουργείο δεν ασκεί καμιά πολιτική ενίσχυσης και στήριξης του Έλληνα παραγωγού που κάτω από το βάρος των βιοποριστικών του αναγκών έφθασε να πουλά το ελαιόλαδο κάτω από τα 2€. (έως και 1,80€ εντός Λακωνίας)
• Το Υπουργείο δεν έχει καμιά πολιτική για την βρώσιμη ελιά, της οποίας η αυξημένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση έως και 30% των τιμών παραγωγού σε σχέση με το 2009.
• Το Υπουργείο ασκεί μεροληπτική και επικίνδυνη πολιτική εις βάρος της ελιάς Καλαμών, των Λακώνων παραγωγών και των Πελοποννησίων γενικότερα, με την απόφαση να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ 2009 μόνο οι ελιές Άμφισσας σε 5 νομούς της χώρας και να εξαιρεθούν οι ελιές Καλαμών και οι Λάκωνες παραγωγοί.
• Το Υπουργείο δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πολιτικής του και ζητά με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών από τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Ενώσεις ως ενέχυρο το ελαιόλαδο και τις ελιές για να τους παράσχει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην διαμόρφωση των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων.
• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου και της Ελλάδας στη διάσταση μεταξύ του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και των ΗΠΑ-Αυστραλίας για την καθιέρωση των ορίων των ποιοτικών παραμέτρων για τις διάφορες κατηγορίες ελαιολάδου; Πως υπερασπιζόμαστε και κατοχυρώνουμε το μοναδικό συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα του Ελληνικού ελαιολάδου;
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι απόν από τη ζωή του ελαιοπαραγωγού, είναι αδρανές στην πιο κρίσιμη συγκυρία, επενδύει στην αυτορρύθμιση μιας διαλυμένης από την πολιτική του Μνημονίου αγοράς.
Πρέπει να αντιδράσει πριν έρθει αντιμέτωπο με την οργή που παράγει η ανύπαρκτη πολιτική του.

Φεβρωνία Πατριανάκου
πρ. Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *