Παρέμβαση Χρυσαδάκου για τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στον Νομό.

Παρέμβαση Χρυσαδάκου για  τις πρωτοφανείς χιονοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στον Νομό.

O55 GIA KARTA

Οι πρόσφατες πρωτοφανείς χιονοπτώσεις που παρατηρήθηκαν στον Νομό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημίες στην γεωργική παραγωγή.
Από περιοδείες μας στις πληγείσες περιοχές διαπιστώθηκε υποβάθμιση του ελαιοκάρπου που δεν έχει συγκομισθεί και μηχανικές ζημιές (σπασίματα) στα δένδρα. Το ελαιόλαδο το οποίο θα παραχθεί θα είναι υποβαθμισμένο με αλλοιωμένες τις φυσικοχημικές του ιδιότητες. Επιπλέον τα δένδρα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουν υποστεί ζημίες, το μέγεθος των οποίων θα αποτιμηθεί την Ανοιξη.
Οι ζημίες στα εσπεριδοειδή θα «δείξουν» με την άνοδο των θερμοκρασιών .
Τα παραπάνω αναδεικνύουν δύο σοβαρά θέματα.
Α . Την άμεση ενεργοποίηση του υπάρχοντος μηχανισμού για την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών με ταχείες διαδικασίες , που προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας, και την γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών . (ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ)
Β. Την ασφαλιστική κάλυψη της πρωτογενούς παραγωγής στο μέλλον.
Δουλειά των αγροτών είναι να παράγουν υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα και υποχρέωση της πολιτείας είναι να προσφέρει σε αυτούς ένα καθεστώς βεβαιότητας και σιγουριάς, μια ασφαλιστική ομπρέλα.
Η υπάρχουσα σήμερα δομή ασφαλιστικής κάλυψης είναι ο ΕΛΓΑ, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από τον εκάστοτε Υπ. Γεωργίας. Η συμμετοχή των παραγωγών στο πρόγραμμά του είναι «υποχρεωτική», τα ασφάλιστρα καθορίζονται μονομερώς και παρακρατούνται από τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Το παραπάνω, υπάρχον σύστημα ελέγχεται αναφορικά με την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του.
Οι Ελληνες παραγωγοί και οι ανάγκες των καιρών απαιτούν :
– Εναν οργανισμό ο οποίος δεν θα είναι εργαλείο μικροπολιτικών παρεμβάσεων, ανάλογα με την πολιτική και γεωγραφική προέλευση του Υπουργού Γεωργίας.

– Εναν οργανισμό στελεχωμένο με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και όχι με «διερχόμενους τριμηνίτες.»

– Έναν ΕΛΓΑ στελεχωμένο με ικανούς και έμπειρους επιστήμονες – εκτιμητές οι οποίοι θα εγγυώνται την αξιοπιστία των πορισμάτων.

– Την διασφάλιση της πραγματοποίησης των εκτιμήσεων σε χρόνο πραγματικό και επίκαιρο και πριν εκλείψουν ή αλλοιωθούν τα τεκμήρια εκτίμησης.

– Τα ασφάλιστρα – εισφορές προς τον οργανισμό να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, την περιοχή καλλιέργειας και την συχνότητα
επέλευσης ζημιογόνων αιτιών ανά περιοχή και βέβαια μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών

– Η εκκαθάριση των αποζημιώσεων να στηρίζεται στις μέσες σταθμισμένες τιμές των προϊόντων και να υλοποιείται σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε ο παραγωγός να μπορεί να συνεχίσει και να χρηματοδοτήσει την παραγωγική του διαδικασία .

– Την αποφασιστική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού και την προικοδότησή του με τις απαραίτητες χρηματοδοτικές εγγυήσεις.

Ο ΕΛΓΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο υποστήριξης της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει και θα διαφυλάξει το εργαλείο αυτό από στρεβλώσεις και υπονομεύσεις . Έχει χρέος να εγγυηθεί την συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση αυτής με την διεύρυνση της λίστας των καλυπτόμενων ζημιογόνων αιτίων.
Ο ΕΛΓΑ ανήκει στους Έλληνες παραγωγούς και θα παραμείνει στα χέρια τους.

Σπάρτη 12-1-2015 Χρυσαδάκος Σταύρος
Γεωπόνος
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *