ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.  ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, οι συνεχείς πιέσεις του Λάκωνα βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη για να δοθούν οι οφειλόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις στους δικαιούχους Λάκωνες αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό του Δεκεμβρίου 2010 και του Μαρτίου 2011, έφεραν αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά μια πρώτη σχετική ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο κ. Δαβάκης στην Ερώτηση του ζητούσε την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες από τα ΠΣΕΑ 2011, από τον παγετό του 2015 σε διάφορες πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Λακωνίας αλλά και τον Προγραμματισμό των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ της εξισωτικής αποζημίωσης 2015, των υπολοίπων της εξισωτικής προηγούμενων ετών 2008-13, της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 και τέλος για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας για τα έτη 2012-14. Στην απάντηση του ο αρμόδιος Υπουργός, κάνοντας χρήση στοιχείων του ΕΛΓΑ, ενημερώνει τον κ. Δαβάκη ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι ακόλουθες πληρωμές ως εξής:
Για τα ΠΣΕΑ 2011, ως αποζημίωση για τις καταστροφές από τους παγετούς Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011, οι ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς αναμένεται να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου 2015, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των ενισχύσεων τον Δεκέμβριο 2015.
Για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον παγετό 2015, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού, οι σχετικές αποζημιώσεις μάλλον θα καθυστερήσουν και αυτό γιατί εκκρεμεί η κοινοποίηση των πινάκων ζημίας και η επεξεργασία τους από το αρχείο ΟΣΔΕ που δίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ. Οι πληγέντες παραγωγοί θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν μόνον εάν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα προς τον ΕΛΓΑ την εισφορά για το 2015.
Για τις πληρωμές της εξισωτικής ο κ. Δαβάκης ενημερώθηκε από τον κ. Υπουργό ότι ως το τέλος του Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συμπληρωματικές πληρωμές των ετών 2008-13 αλλά και η εκκαθάριση του έτους 2014. Παράλληλα στην απάντηση του ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι και η πληρωμή της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης για το έτος 2015, θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου 2015.
Όσων αφορά τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζει ότι οι συμπληρωματικές πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης και λοιπών καθεστώτων ενίσχυσης για τα έτη 2013 και 2014 θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη το τμήμα της βασικής ενίσχυσης θα καταβληθεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Τέλος σχετικά με τις εκκρεμείς πληρωμές στα Βιολογικά ετών 2013-14 θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *