Πατριανάκου:Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας

Πατριανάκου:Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες παραγωγοί εσπεριδοειδών και οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας
 Την άμεση αποζημίωση των παραγωγών της Λακωνίας, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στη σοδειά τους λόγω ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, ζητά η Φεβρωνία Πατριανάκου από τον αρμόδιο Υπουργό.
            Συγκεκριμένα, με νέα ερώτησή της στη Βουλή επανήλθε στο ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του Νομού που έχουν πληγεί από το φαινόμενο της ακαρπίας. Η Βουλευτής επισημαίνει ότι με βάση και τις απαντήσεις που είχε δώσει το Υπουργείο στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις της, οι ζημιές των ελαιοπαραγωγών από ακαρπία (κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν, υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σε πρόγραμμα Κ.Ο.Ε. (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων). Τα ετήσια αυτά προγράμματα για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους από το έτος ζημιάς, προκειμένου να είναι επαρκώς τεκμηριωμένος ο σχετικός φάκελος που συνοδεύει το αίτημα, ώστε να μην απορριφθεί, ενώ η διαδικασία συμπλήρωσης του φακέλου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τη συγκομιδή του προϊόντος.
            Η Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω του προγράμματος Κ.Ο.Ε., που φαίνεται ότι καθυστερεί, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία για τη μείωση της φετινής ελαιοπαραγωγής, η οποία -όπως άλλωστε είχε επικαλεστεί και κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής της στη Βουλή- έχει μειωθεί συνολικά στο 56% σε σχέση με πέρυσι. 
            Με άλλη ερώτησή της στη Βουλή, η Φεβρωνία Πατριανάκου επισημαίνει τις σημαντικές ζημιές που έχουν προκληθεί στη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στη Λακωνία, λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπως άλλωστε έχει  κατ’ επανάληψη, μέσω αναφορών της στη Βουλή, γνωστοποιήσει. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Βουλευτής, οι υπερβολικές για την εποχή βροχοπτώσεις, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα και εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ υπάρχουν πολλοί παραγωγοί των οποίων η σοδειά έχει υποστεί ολική καταστροφή. Η Φεβρωνία Πατριανάκου ζητά την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της Λακωνίας, καθώς και την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ενισχύσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.
            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *