«Περιβαλλοντική εκπαίδευση και άτομα με ειδικές ικανότητες. Όλοι έχουμε δικαίωμα»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του – δράσεις για ενήλικες – διοργάνωσε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Μολάων (πρώην Τεχνικό Λύκειο), σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και άτομα που εργάζονται σε ειδικά σχολεία, με θέμα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και άτομα με ειδικές ικανότητες. Όλοι έχουμε δικαίωμα».

Το σεμινάριο ήταν θεωρητικό και βιωματικό – εργαστηριακό, με τη συμμετοχή των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μολάων και το θεωρητικό του μέρος ήταν ανοιχτό στο κοινό και την τοπική κοινωνία.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ευαισθητοποίηση του κοινού, με δεδομένο ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, θα πρέπει να προσεγγιστούν, όπως όλα τα παιδιά, στην προσπάθειά μας για διαμόρφωση περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών, μέσα από την διαδικασία εκπαίδευσής τους, για την πλήρη κοινωνική τους ένταξη, που είναι και ο τελικός στόχος της αγωγής, για τα παιδιά με «ειδικές ικανότητες».

Για τις ανάγκες του σεμιναρίου είχαν κληθεί ως εισηγητές ειδικοί επιστήμονες που παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που παρακολούθησαν πάνω από 60 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησαν και χαιρέτησαν η κυρία Παναγιώτα Πριφτάκη ως εκπρόσωπος του δημάρχου Μονεμβασίας και η προϊσταμένη του δεύτερου γραφείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κυρία Κυριάκου.
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και η προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μολάων η οποία ανέπτυξε τι θέμα: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα…».
Επίσης παρουσίασε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπόνησε το ειδικό δημοτικό σχολείο Μολάων με θέμα: «Ελαιόδεντρο-Ελαιόλαδο-Διατροφική αξία –Θεραπευτικές ιδιότητες».
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα μετέβησαν όλοι στο Ειδικό Σχολείο στα Πάκια όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του σχολείου και να δουν τις δραστηριότητες του περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπόνησε το σχολείο. Επίσης οι εκπαιδευτές είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν σε ομάδες με τους μαθητές του σχολείου παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς ενδεικτικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν με τους μαθητές τους στην τάξη.
Τα παραπάνω είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πακίων καθώς και αρκετοί Πακιώτες.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια απευθύνουμε σε όλους τους εισηγητές που καθήλωσαν κυριολεκτικά το κοινό και άνοιξαν ορίζοντες στη γνώση και την εκπαιδευτική προσέγγιση των ατόμων με ειδικές ικανότητες. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την διευθύντρια του ειδικού σχολείου κυρία Παναγιώτα Αλιφέρη για την εν γένει συνεισφορά της στην επιτυχία του σεμιναρίου καθώς και το προσωπικό και τα παιδιά του σχολείου.

Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για τις εισηγήσεις, για την οργάνωση του σεμιναρίου, την φιλοξενία και γενικά για τον τόπο μας.

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *