Πολιτική απάτη σε βάρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ καταγγέλει ο Γρ. Αποστολάκος

Ενα σοβαρο θεμα που απασχολει τα μαγαζια που ειναι στα χωρια μας που υστερα απο αυτο που πανε να κανουν θα τα κλεισουν με την εισφορα που θελουν να βαλουν εστω αυτα τα δυο τρια που υρπαχουν περιπου σε καθε χωριο συντελουν στη αναπτυξη του τοπου και στη αποκεντρωση.Γιαυτο το θεμα κανει λογο ο Βουλευτης Λακωνιας κ. Αποστολακος.

Για εμπαιγμό των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και καταστροφή

χιλιάδων βιοπαλαιστών επαγγελματιών τόσο στη Λακωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα κάνει λόγο ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος
Αφορμή αποτέλεσε η δέσμευση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, απαντώντας σε ερώτηση έντεκα βουλευτών της ΝΔ, να επανεξετάσει το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο στο μέτρο της επικείμενης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Για πολιτική απάτη εις βάρος της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μιλά ο κ. Αποστολάκος, καθώς παρά τις αρχικές εξαγγελίες του υφυπουργού για επανεξέταση του εν λόγω ζητήματος, μέχρι στιγμής δεν ανεκλήθησαν οι από 24/11/09, 11/12/09, 26/1/10 και ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι σκοπός των εν λόγω διατάξεων ήταν η ευνοϊκή μεταχείριση κατηγοριών επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια19/2/10 εγκύκλιοι του ΟΑΕΕ, που επιβάλλουν σε υποχρεωτική ασφάλιση τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.
Ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Κουτρουμάνης θα υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις στην ολομέλεια της Βουλής, όχι μόνο για την κυβερνητική αναλγησία και προχειρότητα αλλά και για τη θεσμική εκτροπή σε βάρος των της Βουλής των Ελλήνων.
Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται σε αρχική πρόθεση της κυβέρνησης και κατ’ αρχήν απόφαση του ΟΑΕΕ να σταματήσουν την ευνοϊκή μεταχείριση των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε περιοχές μικρού πληθυσμού και δεν έχουν δυνατότητα απόκτησης υψηλού εισοδήματος. Για το λόγο αυτό μάλιστα, εξαιρούνται νομίμως, μέχρι σήμερα, από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Τις αντιδράσεις έντεκα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και του λάκωνα κ. Γρηγόρη Αποστολάκου, προκάλεσαν οι νέες αυτές διατάξεις της κυβέρνησης, οι οποίοι απέστειλαν σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με βάση τις διατάξεις του Ν.3050/02, προβλέπεται ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμούς μικρότερους των 2000 κατοίκων, μπορούν να απαλλάσσονται από τις εισφορές του ΟΑΕΕ και να εντάσσονται στον ΟΓΑ.
Καταγγέλλοντας την τροποποίηση του παραπάνω καθεστώτος που μέχρι πρότινος ίσχυε και την εκ νέου υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών από 1/11/09 σε εισφορές του ΟΑΕΕ, οι γαλάζιοι βουλευτές τονίζουν, ότι η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης αφορά σε μία μερίδα αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια με χαμηλά εισοδήματα και ότι οι εισφορές του εν λόγω οργανισμού είναι υψηλότατες σε σχέση με αυτές του ΟΓΑ.
Για εντονότατες αντιδράσεις κάνουν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ, από πλευράς των ενδιαφερομένων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στους 70.000 εργαζομένους θεωρώντας την απόφαση αυτή άδικη και καταχρηστική, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσής τους στις πληθυσμιακά μειονεκτούσες περιοχές.
Δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, πως η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων, διακυβεύει οριστικά την οικονομική τους ύπαρξη. Αυτό θα οδηγήσει αναπότρεπτα προς την κατεύθυνση της ανασφάλιστης-«μαύρης» απασχόλησης, που αποτελεί και ένα από τα βασικά ζητήματα που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή, επισημαίνουν.
Βάσει λοιπόν των προκλητικών αυτών μέτρων για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούσαν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδο, αν προτίθετο, κατόπιν των διαμαρτυριών, να επανεξετάσει τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνικά άδικη αναδιανομή του εισοδήματος που θα προκληθεί.
Εξέφραζαν επίσης την απορία τους για το αν η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας αυτό το μέτρο με αποκλειστικό σκοπό την άντληση νέων πόρων υπέρ του ΟΑΕΕ προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα, έχει εκτιμήσει τις κοινωνικές και αναπτυξιακές αντιδράσεις που η ρύθμιση αυτή θα έχει στις τοπικές κοινωνίες. «Με βάση ποια λογική επιλέγει αυτόν τον τρόπο για είσπραξη νέων εσόδων;» είχαν επισημάνει.
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι σκοπός των εν λόγω διατάξεων ήταν η ευνοϊκή μεταχείριση κατηγοριών επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια. Αφορά συγκεκριμένα, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε περιοχές μικρού πληθυσμού και οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης υψηλού εισοδήματος, ακριβώς εξαιτίας του μικρού πληθυσμού της περιοχής και για το λόγο αυτό εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Προσέθετε μάλιστα, ότι αντίθετη άποψη θα οδηγούσε σε καταστρατήγηση του σκοπού του νόμου και εισφοροαποφυγή, αφού ο επαγγελματίας, παρά το γεγονός ότι θα είχε δηλώσει έδρα σε περιοχή προαιρετικής ασφάλισης, θα μπορούσε να ασκεί εκτεταμένη δραστηριότητα σε περιοχές/πόλεις, με μεγάλο πληθυσμό, χωρίς όμως να ασφαλίζεται παράλληλα στον Οργανισμό.
Τέλος, δεσμευόταν το μείζον αυτό θέμα να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης του υπουργείου Εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που ανέκυψαν μέχρι σήμερα, τις σχετικές εισηγήσεις των ασφαλιστικών αλλά και τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων των ασφαλισμένων. Στην απάντησή του καταλήγει χαρακτηριστικά : «βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί τόσο η διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, όσο και η ίση ασφαλιστική αντιμετώπιση όλων των επαγγελματιών, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών».

(πηγη Λακωνικος Τυπος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *