Προτάσεις του Δήμου Μονεμβασίας προς τα αρμόδια Υπουργεία για απλοποίηση της αδειοδότησης των γεωτρήσεων

Προτάσεις του Δήμου Μονεμβασίας προς τα αρμόδια Υπουργεία για απλοποίηση της αδειοδότησης των γεωτρήσεων

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛ., ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ &
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
κο Παπακων/νου Γεώργιο

2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
& ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κο Σκανδαλίδη Κων/νο

ΚΟΙΝ.:
κ. Τατούλη Πέτρο
Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
κα Ντία Τζανετέα Αντιπεριφερειάρχη Περιφ. Ενότητας Λακωνίας
Βουλευτές Νομού
4) ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχετική: Η υπ’ αριθ. 150559/16-6-2001 Κ.Υ.Α.

Κ. Υπουργοί,
Ύστερα από ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο μας αλλά και στην Λακωνία γενικότερα με σκοπό την πληροφόρηση του αγροτικού κόσμου σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης των υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού, γίναμε δέκτες των δίκαιων παραπόνων των παραγωγών, αναφορικά με την πολυπλοκότητα, τη δυσκολία αλλά και το κόστος της διαδικασίας.
Έχοντας και στο παρελθόν καταθέσει τις προτάσεις μας επί του ζητήματος και έχοντας τη γνώση των ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν, ύστερα και από τα μηνύματα και τις επισημάνσεις που λάβαμε από τον αγροτικό κόσμο, παραθέτουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να απλουστευτεί η διαδικασία χωρίς παράλληλα να αλλάξει η φιλοσοφία και οι στόχοι της Κ.Υ.Α.:

Κατάργηση της απαίτησης για χημική ή και μικροβιακή ανάλυση νερού.
Από τη στιγμή που το δείγμα προς ανάλυση συλλέγεται ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει κανένα νόημα παρά μόνον οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία του αγρότη.

Τίτλοι ιδιοκτησίας: Να γίνονται δεκτά τα αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην Ενιαία Ενίσχυση ή υπάρχουν στο Ε9 του παραγωγού.
Σε διαφορετική περίπτωση πάρα πολλές περιπτώσεις είναι υποχρεωμένες να οδηγηθούν στα Συμβολαιογραφεία, χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα τη δεδομένη περίοδο.

Απεικόνιση σε χάρτη ή σκαρίφημα μόνον του σημείου υδροληψίας του με τις γεωγραφικές συντεταγμένες του και όχι όλων των γεωτρήσεων σε απόσταση 200 μέτρων.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται πολύ πιο προσιτό για έναν παραγωγό, χρησιμοποιώντας και τους χάρτες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή τις ΕΑΣ να καταχωρήσει τις γεωγραφικές συντεταγμένες ενός και μόνο σημείου, αυτού της υδροληψίας του.

Η παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 2 της Κ.Υ.Α. να ισχύσει και για τις υδρευτικές γεωτρήσεις & πηγές.
Είναι τεράστιο το κόστος για Δήμους που αποτελούνται από 50 και πλέον Κοινότητες και διαθέτουν υπερδιπλάσιες πηγές και γεωτρήσεις υδροληψίας να εκπονήσουν περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε μία από αυτές, τη στιγμή μάλιστα που η αντλούμενη ποσότητα των περισσοτέρων είναι πολύ μικρότερη των 100.000 κυβ. μέτρων.

Μαζί με τις παραπάνω προτάσεις μας, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών για κάθε περίπτωση τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο αντιστοίχως, ώστε να δοθεί ο χρόνος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων χρήσης νερού δίχως τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων, τα οποία θα φέρουν σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση τον αγροτικό – και όχι μόνο –πληθυσμό.

Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *