Σε παραγωγή τα κορωνέικα, κρατάει η αγορά τα 4 ευρώ

Σε παραγωγή τα κορωνέικα, κρατάει η αγορά τα 4 ευρώ

Κρόκου Μαρία|

Σηµαντικές πλέον είναι οι ποσότητες του φετινού ελαιολάδου που πωλούνται στα 4 ευρώ το κιλό από τους παραγωγούς, καθώς, τα επίπεδα αυτά αφορούν και ποσότητες στην ευρύτερη περιοχή της Μονεµβασιάς, πέρα από το έξτρα παρθένο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων (Αθηνοελιάς και κορωνέικο), που εξακολουθεί να πωλείται έναντι 4,05 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου.

«Οι τιµές φαίνεται να κυµαίνονται σε αυτά τα επίπεδα αυτόν τον µήνα, τουλάχιστον όσον αφορά την Αθηνοελιά, ενώ όταν µπει σε µεγάλο ποσοστό το κορωνέικο στην αγορά, εκτιµάται ότι θα επέλθει κάποια πτώση, αλλά όχι σηµαντική λόγω της έλλειψης φέτος», εκτιµά –µεταξύ άλλων- και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αγ. ∆ηµητρίου Μονεµβασιάς, Σωτήρης Κρητικός.

Έτσι, όποιος έχει ποιοτικό ελαιόλαδο φέτος µε χαµηλές οξύτητες, θα ανταµειφθεί, υποστηρίζουν οι συντελεστές της αγοράς.

«Η παραγωγή είναι µειωµένη κατά 15% από µία κανονική σεζόν λόγω της ξηρασίας και του δάκου», σηµειώνει ο διαχειριστής της Συκιάς Λακωνίας, Σωτήρης Μπατσάκης. Όπως προσθέτει, το ελαιόλαδο κάτω από 3 γραµµές δύσκολα να πέσει κάτω από 3,70-3,80 ευρώ το κιλό στο άµεσο µέλλον λόγω της έλλειψης που παρατηρείται σε αυτό τόσο εγχώρια όσο και στην Ιταλία, όπου λόγω της έντονης δακοπροσβολής, η παραγωγή αναµένεται σηµαντικά µειωµένη. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου η µείωση της παραγωγής είναι µεγαλύτερη, πάνω από 50% από µία κανονική σεζόν, λόγω του δάκου. «Εµείς που εδώ και 20 χρόνια είχαµε µέχρι 3 γραµµές έξτρα παρθένο, φέτος ένα µεγάλο ποσοστό είναι πάνω από 4 γραµµές», υπογραµµίζει ο κ. Κρητικός από τον Αγ. ∆ηµήτριο Μονεµβασιάς.

Παροµοίως, στο Ηράκλειο Κρήτης η παραγωγή είναι 50% µειωµένη από µία κανονική σεζόν εξαιτίας της ξηρασίας. Εκεί οι πρώτες πράξεις της φετινής σεζόν θα ξεκινήσουν στο τέλος Νοεµβρίου, ενώ οι τιµές για τις τελευταίες ποσότητες του περσινού ελαιολάδου  παραµένουν στα 3 ευρώ το κιλό, σηµειώνει ο Μιχάλης Καµπιτάκης, µέλος του ∆. Σ. της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισµών του νοµού.

Παράλληλα, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου, την 3η εβδοµάδα του Οκτωβρίου οι τιµές παραγωγού για το περσινό ελαιόλαδο σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία ήταν αντίστοιχα 3,14, 4,40, 2,95 και 3,23 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εισαγωγές στο τέλος της σεζόν του ’15-’16 έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ από τις ΗΠΑ και αυξήθηκαν κατά 11% από την Κίνα. Να σηµειωθεί ότι και στις δύο αγορές κυριαρχεί η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η και στην 3η θέση αντίστοιχα.

πηγη…http://www.agronews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *