Στον Τουρισμό δεν συγχωρούνται σφάλματα και άστοχες ενέργειες απ’ όπου και αν προέρχονται

Στον Τουρισμό δεν συγχωρούνται σφάλματα και άστοχες ενέργειες  απ’ όπου και αν προέρχονται

 

Στον απόηχο της πρόσφατης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης ισοδύναμων, με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις διακινούμενες φήμες περί επιβολής νέας έμμεσης φορολόγησης στη λειτουργία των ξενοδοχείων, με τη θέσπιση “ειδικού τέλους διανυκτέρευσης”, της τάξεως του ενός  ευρώ ανά αστέρι και ανά διανυκτέρευση.

 

Τα προσδοκώμενα έσοδα από το άδικο αυτό μέτρο υπολογίζονται σε150 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα χάνονται κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους, λόγω της ανεξέλεγκτης και χωρίς κανόνες ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών (τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις), μιας καλοστημένης παραοικονομίας που πριμοδοτείται δυστυχώς από την αδυναμία της πολιτείας να την αναγνωρίσει και να τη ρυθμίσει νομοθετικά.

 

Πειραματισμοί αυτού του είδους, στερούνται κάθε λογικής και χαρακτηρίζονται ως ολέθρια και ανεπανόρθωτα σφάλματα, υπονομεύοντας ευθέως την επερχόμενη τουριστική χρονιά αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

 

Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό, ότι τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει γίνει αποδέκτης αλλεπάλληλων κυβερνητικών αλλαγών και αδικαιολόγητων φορολογικών επιβαρύνσεων (διπλασιασμός συντελεστών ΦΠΑ) και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις.

 

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας εκφράζει κάθετα και απερίφραστα την πλήρη αντίθεσή της στις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές της κυβέρνησης και οι οποιεσδήποτε πρόχειρες σκέψεις για την επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στα ξενοδοχεία, θεωρούνται άκρως απαράδεκτες και επικίνδυνες, διότι έτσι δεν προάγεται η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ενώ παράλληλα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στην απασχόληση όσο και στην οικονομία συνολικότερα.

 

Επειδή οι χειρισμοί στον τουριστικό τομέα πρέπει να είναι άμεσοι και προπαντός απαιτούν χειρουργική ακρίβεια, ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πάρει πίσω το συντομότερο δυνατόν κάθε σκέψη περί επιβολής νέων φόρων και τελών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

 

Ας στηρίξουμε όλοι μαζί, το σημαντικότερο τομέα της χώρας μας, τον τουρισμό, τον κυρίαρχο αιμοδότη της εθνικής μας οικονομίας, γιατί ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας.

 

 

Δημήτρης Ε. Πολλάλης

 

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας

 

Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξ.Ε.Ε.

Α’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *