«Το χαμένο πρόσωπο του τόπου μας – Μολάοι»




Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, στα πλαίσια της δράσης «δια βίου μάθηση – εκπαίδευση ενηλίκων», διοργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ στις 15 Ιουνίου 2011, στους Μολάους, ημερίδα, για την παρουσίαση του λευκώματος: «Το χαμένο πρόσωπο του τόπου μας – Μολάοι»

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης εργασίας, της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μολάων (υπεύθυνος Νίκος Παπαδάκης, μέλη Μαρία Μυλωνά, Ευαγγελία Λέντζα και Νεκτάριος Μαστορόπουλος), που επιμελήθηκε τα κείμενα που αφορούν την ιστορική διαδρομή της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα και συνέλλεξε το υλικό με τις παλιές φωτογραφίες που παραχώρησαν πολλές οικογένειες της πόλης των Μολάων και της ευρύτερης περιοχής. (από το 1870 ως το 1970)

Το βιβλίο παρουσίασε η εκπαιδευτικός και αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Μολάων, κυρία Μαρία Μυλωνά, η οποία στη συνέχεια με την συνδρομή της υπεύθυνης του ΚΑΠΗ Μολάων κυρίας Καλλιόπης Καριτσιώτη, σχολίασε τις φωτογραφίες που παρουσίαζαν τους παλιούς κατοίκους της περιοχής και τις ασχολίες τους. (στο σημείο αυτό έγιναν παρεμβάσεις από το πολυπληθές κοινό, που αναγνώρισε με ενθουσιασμό και συγκίνηση πρόσωπα και πράγματα από το παρελθόν του τόπου μας)

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και προλόγισαν, με ομιλίες υψηλού επιπέδου που καθήλωσαν το κοινό, η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Σπάρτης Δρ. Χρόνη – Κακούρου Γεωργία και ο Μολαίτης καθηγητής του Ιονίου πανεπιστημίου, κύριος Κεντρωτής Γεώργιος.

«Γνωρίζοντας το παρελθόν και την ιστορία μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και τις ραγδαίες αλλαγές που αυτή φέρνει, αλλά μπαίνουμε και σε μια διαδικασία αυτογνωσίας που μας εντάσσει δημιουργικότερα στο παρόν κοινωνικό γίγνεσθαι και μας βελτιώνει στην κατεύθυνση της πνευματικής μας ολοκλήρωσης»

Είμαστε κάτοικοι ενός ευλογημένου τόπου, που αγαπήθηκε με πάθος από όσους έζησαν εδώ στο παρελθόν και θα πρέπει με συνείδηση του εφήμερου και της δικής μας παρουσίας σε αυτόν, να τον αγαπήσουμε ουσιαστικά και να τον παραδώσουμε καλύτερο.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες σε όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της έκδοσης, σε όσους από καρδιάς μας παραχώρησαν υλικό και αναφέρθηκαν διεξοδικά κατά την παρουσίαση του λευκώματος, τους προσκεκλημένους ομιλητές που μας τίμησαν και προλόγισαν το βιβλίο, κυρία Κακούρου και κύριο Κεντρωτή, τον προϊστάμενο της μαθητικής Εστίας Μολάων και εκπρόσωπο του Ε.Ι.Ν. κύριο Παναγιώτη Καζαντζίδη, συνεργάτη μας και θερμό συμπαραστάτη σε κάθε δραστηριότητά μας έως τώρα, τον εκπρόσωπο της τοπικής εκκλησίας πατέρα Κότσαλη Στυλιανό, τον αντιδήμαρχο κύριο Κολλιάκο Ιωάννη, τους δημοτικούς συμβούλους, τον πρόεδρο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων και Κοινότητας Πακίων, τους τοπικούς συλλόγους, όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας βοήθησαν ή μας ενθάρρυναν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, που ολοκληρώσαμε με σεβασμό προς τον τόπο μας και μοναδικό κίνητρο, την αγάπη μας γι’ αυτόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *