Χρυσαδάκος :ΝΕΑΠΟΛΗ Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών

Χρυσαδάκος :ΝΕΑΠΟΛΗ    Πρόγραμμα  αποκατάστασης    ζημιών

χρυσαδακου
Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο – Δευτέρα 5 Οκτωβρίου – έγινε εκτενής συζήτηση για τις ζημιές στις υποδομές από την πυρκαϊά του καλοκαιριού στα χωριά της Νεάπολης .
Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η έκθεση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Λακωνίας .
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας κ. Χρυσαδάκος αναφέρθηκε και κατέγραψε το μέγεθος των ζημιών στις υποδομές , στους οικισμούς , τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις , και το περιβάλλον γενικότερα .
Υποστήριξε ότι η τοπική οικονομία έχει δεχθεί ένα πλήγμα που θα απαιτήσει χρόνο , προσπάθεια και οικονομικούς πόρους για να επουλωθεί .
Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός και ιεράρχηση των αναγκών και στην συνέχεια των μέτρων και των δράσεων .
Ακόμα ότι η δημοτική αρχή έχει εκτελέσει και εκτελεί ένα μεγάλο και δύσκολο έργο σχεδόν μόνη της και πάνω από τις δυνάμεις της .
Εχει επιτύχει σοβαρά αποτελέσματα αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να βρεθούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια της .

Επίσης σημείωσε ότι οι όποιες επεμβάσεις γίνουν θα πρέπει να έχουν την ανάλογη επιστημονική αλλά και εμπειρική τεκμηρίωση. Η ευαισθησία του οικοσυστήματος δεν επιτρέπει πειραματισμούς .
Ο κ Χρυσαδάκος επέμεινε στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαδικασίας ώστε η πληγείσα γεωγραφική ενότητα , μετά από αυστηρή οριοθέτηση , να ενταχθεί στο καθεστώς των πυρόπληκτων περιοχών

Τελικά το Π.Σ. ομόφωνα ενέκρινε πρόταση προς Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού για ένταξη και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των παρακάτω μέτρων και δράσεων .

Μέτρο
Προϋπολογισμός
1. Αντιπλημμυρικά έργα χειμάρρων
3.800.000
2. Μέτρα προστασίας οικισμών
από κατολισθήσεις
4.900.000
3. Συντήρηση – επισκευή δικτύων ύδρευσης
1.800.000
4. Συντήρηση και αποκατάσταση
επαρχιακού οδικού δικτύου
7.500.000
5. Συντήρηση και αποκατάσταση
δημοτικού οδικού δικτύου
5.500.000
6 Συντήρηση – επισκευή δικτύων άρδευσης
1.600.000

Σύνολο προϋπολογισμού 25.100.000

Σημ. Ο πίνακας είναι συγκεντρωτικός

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης κλείνοντας την συζήτηση δεσμεύτηκε να θέσει εκ νέου και με μεγαλύτερη ένταση στους αρμόδιους υπουργούς το θέμα του χαρακτηρισμού της περιοχής ως πυρόπληκτης .

Eίναι προφανές ότι η υλοποίηση του προγράμματος αυτού όπως και των άλλων αιτημάτων της Δημοτικής αρχής , μπορεί να γίνει εφικτή , εφόσον αποτελέσει και σταθερό στόχο συνδυασμένης διεκδίκησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας .

Σπάρτη 8 / 10 /2015

Σταύρος Χρυσαδάκος
γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *