Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Μονεμβασίας για την κατάργηση του Τελωνείου Μονεμβασίας.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δήμου Μονεμβασίας για την κατάργηση του Τελωνείου Μονεμβασίας.


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας εισηγούμενος το 21ο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά την συνεδρίαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου για το 2012, είπε τα εξής:

Με αφορμή την αριθ. Δ6Β 1168860/6-12-2011 (ΦΕΚ 3034/30-12-2011/Β’) απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών «Αναστολή λειτουργίας, επαναλειτουργία και ανακαθορισμός τίτλου και αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.» άρθρο 3 παρ. 1, με την οποία αναστέλλεται από 1-2-2012 η λειτουργία του Τελωνείου Μονεμβασίας (Γ’ τάξης),

To Δημοτικό Συμβούλιο

Αποφασίζει ομόφωνα

Την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Τελωνείου Μονεμβασίας, το οποίο διαλαμβάνει τα κάτωθι:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται έντονα, προς κάθε αρμόδια αρχή, για το κλείσιμο του Τελωνείου Μονεμβασίας, το οποίο υποβαθμίζει περαιτέρω την περιοχή μας ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο και άλλων υπηρεσιών που έχουν γίνει στο Δήμο μας και προκαλεί πολλά προβλήματα και δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και επαγγελματιών της Μονεμβασίας, αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών της, αφού η Μονεμβασία αποτελεί τουριστικό προορισμό με εθνική και παγκόσμια εμβέλεια.

Οι προφανείς λόγοι για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί η λειτουργία του τελωνείου στη Μονεμβασία είναι οι ακόλουθοι:

Η εξυπηρέτηση των αλιέων της Μονεμβασίας και Αγίου Ιωάννη και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μετακινούνται σε απόσταση 80 και πλέον χιλιομέτρων, με δύσκολο οδικό δίκτυο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Γίνεται δυσχερής ως αδύνατη η παρακολούθηση της αυξημένης κίνησης επιβατικών πλοίων που προσεγγίζουν το λιμένα της Μονεμβασίας ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Η προσέγγιση σημαντικού αριθμού κρουαζιερόπλοιων (άνω των 50 ανά περίοδο, με αυξητική τάση) απαιτεί την ύπαρξη τελωνείου. Η κατάργησή του δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στις εταιρείες διαχείρισης των συγκεκριμένων πλοίων, με άμεσο κίνδυνο τον αποκλεισμό της Μονεμβασίας από τα προγράμματά τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ήδη δοκιμαζόμενη τουριστική οικονομία της περιοχής.

Η απουσία του τελωνείου καθιστά αδύνατο τον έλεγχο της προσέγγισης πλοίων στην ευρύτερη ακτογραμμή της χερσονήσου του Μαλέα.

Ο Δήμος Μονεμβασίας προτίθεται, για να καταστήσει δυνατή τη συνέχιση της λειτουργίας του τελωνείου Μονεμβασίας, να αναλάβει τη στέγαση της υπηρεσίας στο δημοτικό κατάστημα ή να αναλάβει το κόστος ενοικίασης του χώρου στέγασης του Τελωνείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *