Άνιση η μοιρασιά στα κονδύλια δακοκτονίας «Ριγμένη» η Λακωνία, πολλαπλά ωφελημένη η Κρήτη

Άνιση η μοιρασιά στα κονδύλια δακοκτονίας «Ριγμένη» η Λακωνία, πολλαπλά ωφελημένη η Κρήτη


Άδικα φαίνεται να έχει ανακατευτεί η τράπουλα για τα κονδύλια δακοκτονίας που δικαιούνται οι κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες. Σύμφωνα με στοιχεία, που τέθηκαν εις γνώση των αρμοδίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδιαίτερα «ριγμένη» από τις διατιθέμενες πιστώσεις η Λακωνία έναντι της Κρήτης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραγωγοί του νομού αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να καλύψουν το έλλειμμα που παρατηρείται και την ανισοκατανομή των πιστώσεων.
Το ζήτημα τέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκο Προκοβάκη, στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν αρχές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στο ΥΠΑΑΤ και ενώ οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το γεγονός, καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει υλοποιηθεί. 
Ο κ. Προκοβάκης επανέρχεται με επιστολή του προς την καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου αλλά και προς τον πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί εξορθολογισμός στη διαδικασία των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.
Απαντήσεις για την ανισοκατανομή που παρατηρείται στη διάθεση των κονδυλίων δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς από το ΥΠΑΑΤ στις Περιφερειακές Ενότητες, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης.
Άμεσος αποδέκτης, η Διεύθυνση Φυτοπροστασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ η επιστολή κοινοποιήθηκε με ξεχωριστά ενημερωτικά διαβιβαστικά προς το γραφείο του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, τον αναπληρωτή υπουργό ΑΑΤ Μ. Χαρακόπουλο και τον περιφερειάρχη Πελ/σου Π. Τατούλη.
Η επιστολή εστάλη πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες και ενώ έχει περάσει εύλογο διάστημα από τις δύο συσκέψεις που έγιναν στο γραφείο του κ. Χαρακόπουλου, στις 2 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου, όταν τέθηκε το ζήτημα ενώπιον των αρμοδίων. Έκτοτε, πέρα από υποσχέσεις της στιγμής για διευθέτηση, καμία επίσημη απάντηση ή ενέργεια δεν έχει προκύψει.
Τότε, στο τραπέζι των δύο διευρυμένων συσκέψεων, παρουσία τεχνοκρατών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και των συνεργατών του κ. Προκοβάκη για την ΕΑΣΛ, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε το θέμα της ανισοκατανομής των κονδυλίων, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς.
Οι αριθμοί μίλησαν από μόνοι τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανισοκατανομή σε Λακωνία και Κρήτη, δύο περιοχές με πλούσια παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια.
Όπως αναφέρθηκε, το διατιθέμενο κονδύλι στη Λακωνία, όπου υπάρχουν 12.200.000 ελαιόδεντρα, είναι της τάξεως των 890.000 ευρώ, ενώ στο Λασίθι, με 5.500.000 ελαιόδεντρα, το αντίστοιχο κονδύλι αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ. Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί και το φαινόμενο της τεράστιας ανισοκατανομής των κονδυλίων, όταν στο Ηράκλειο, με 15.300.000 ελαιόδεντρα, το διατιθέμενο ποσό ανέρχεται στα 4.850.000 ευρώ, ήτοι 550% περισσότερο από αυτό της Λακωνίας.
Πολλά τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την κατανομή των κονδυλίων, τα οποία αποφασίζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στη συνέχεια αποστέλλονται στις Περιφέρειες της χώρας και κατόπιν στις Περιφερειακές Ενότητες.
Βασικό ζήτημα είναι, ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία δε λαμβάνεται υπόψη η έξαρση δάκου σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι κατανεμημένες πιστώσεις δεν επαρκούν πολλές φορές για όσους παραγωγούς έχουν εκφράσει πρόθεση να ενταχθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας, οι οποίοι βάζουν λεφτά ακόμα και από την τσέπη τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Λακωνίας, η οποία έχει ήδη εξαντλήσει το πενιχρό ποσό που της διατέθηκε στους δύο πρώτους ψεκασμούς που διενεργήθηκαν τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τον τρίτο ψεκασμό να τον επιβαρυνθούν με χρήμα και κόπο οι παραγωγοί.
Πάντως, μεταξύ των προτάσεων που εισηγείται στους αρμοδίους ο κ. Προκοβάκης, υπενθυμίζοντας τις ευθύνες τους, είναι η δημιουργία ενός κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος θα καλύπτει κενά όπου υπάρχουν. Να μοιράζεται, δηλαδή, το 1/3 του ποσού ισομερώς για αρχή και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό ή ένα ποσοστό 60% να κατανέμεται στους νομούς όπου παρατηρείται έξαρση του προβλήματος.

πηγή….http://www.lakonikos.gr/article/104790-anisi-i-moirasia-sta-kondulia-dakoktonias-br-rigmeni-i-lakonia-pollapla-ofelimeni-i-kriti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *