Αναβίωση Ζαρακίτικου εθίμου ΄΄Το Γκούστι΄΄στο Λαμπόκαμπο

Την Τετάρτη 1 Αύγουστου 2012 στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λαμποκάμπου πραγματοποιήθηκε αναβίωση ενός Ζαρακίτικου και όχι μόνο Εθίμου καλωσορίζοντας την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.
Έθιμα λέγονται οι ενέργειες και οι πράξεις που σύμφωνα με την παράδοση διαμορφώνουν την κοινωνική συμβίωση μικρών η μεγάλων ομάδων πληθυσμού μιας μικρής ή μεγάλης περιοχής ή ακόμα και μιας χώρας.. έθιμα με αρχαίες ρίζες που ομολογούσαν τον ιδιαίτερο σεβασμό για τη μάνα φύση και την ευγνωμοσύνη τους για τη ζωοδότρα γη ίσως με μια πρώτη ματιά, να φαίνεται σαν μια έντονη αντίθεση, από τη μια οι απαιτήσεις και οι ρυθμοί της σύγχρονης τεχνολογικά προηγμένης ζωής και από την άλλη τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και διαφορετικές κοινωνικά ομάδες.. στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πάντρεμα διαφορετικών αναγκών του ανθρώπου σήμερα. Η πίστη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των οικογενειακών παραδόσεων ειδικά συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως π.χ. αυτών της Διασποράς αφού έχουν ένα βαθύτερο νόημα εμπλουτίζοντας την ψυχή τους και αποτελώντας συνδετικό κρίκο με τις ρίζες τους έθιμα που κρατούσαν τους ανθρώπους ενωμένους και που έκρυβαν στο συμβολισμό τους αξίες διαχρονικές, έθιμα που σε μια γενιά εμείς οι σύγχρονοι, οι προοδευτικοί τα αποκηρύξαμε, τα ρίξαμε στον καιάδα της λησμονιάς.έτσι χάθηκε ανά τους χρόνους και το έθιμο που αναβιώνουμε απόψε για τρίτη συνεχή χρονιά. το λεγόμενο <<ΓΚΟΥΣΤΙ>> που στα αρβανίτικα σημαίνει <<Αύγουστος>> και αποτελείται από όσπρια, κουκιά και μπαχαρικά….. το βράζουμε την 1η του Αυγούστου υποδεχόμενοι έτσι τη νηστεία του δεκαπενταύγουστου και το οποίο το συναντάμε στο Ζάρακα μόνο τέτοια εποχή , μα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με διαφορετική ονομασία ανά τόπο και σε διαφορετική εποχή το να κρατάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας είναι θεάρεστο ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε ξένοι δεν γνωρίζουμε τα έθιμά μας και δεν μας νοιάζει να τα κρατήσουμε ζωντανά. σήμερα έχουμε χάσει οικειοθελώς τα πάντα, θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια. ας προσπαθήσουμε όλοι μας να κρατήσουμε ζωντανά τα έθιμά μας και τις παραδόσεις μας, ας τα μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας ώστε να μη χαθούν γιατί χωρίς αυτά είμαστε ζωντανοί νεκροί. άνθρωποι χωρίς πολιτισμό και αξίες.
Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο εφημέριος μας π. Νικόλαος Αποστολάκος, η Αντιδήμαρχος Ζάρακα κ. Παναγιώτα Πριφτάκη-Χατζηγρηγορίου, ο πρόεδρος Τ.ΚΛαμποκάμπου κ. Κωνσταντίνος Μανίκης,ο πρόεδρος Τ.Κ. Κρεμαστής Δήμου Ευρώτα κ. Αλέκος Πριφτάκης, εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου Ρειχιάς, η πρόεδρος και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Χάρακα, την πρόεδρο και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Ρειχιά και εκπρόσωποι των συλλόγων ομογενών αδελφών μας της Αμερικής και της Αυστραλίας και πλήθος κόσμου από τον Ζάρακα και την ευρύτερη περιοχή.
 Ευχαριστούμε το Νομικό πρόσωπο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Μονεμβασίας για την στήριξή του με την χορηγία της μουσικής, την πρόεδρο κ. Παναγιώτα Αλειφέρη και ιδιαίτερα την κ. Παναγιώτα Λάγγη τον σύλλογο Απανταχού Ρειχιωτών , τους δωροθέτες μας και όλους όσους συνέβαλαν υλικά και ηθικά για να πραγματοποιηθεί αυτή η βραδιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *