Δραματική η κατάσταση των ελαιοπαραγωγών λόγω της μηδενικής καρπόδεσης
Οι ζημιές από πρώτη όψη φτάνουν σε ποσοστό το 80 – 90%.
Οι ζεστές μέρες και οι νοτιάδες τον Μάρτιο «έκαψαν» την ανθοφορία σε μεγάλο ποσοστό, ενώ ακόμη και εκεί που τα ελαιόδενδρα δεν είχαν αυτό το πρόβλημα, οι ίδιες καιρικές συνθήκες τον Μάιο “έκαψαν” τους καρπούς στη φάση που «έδεναν» με αποτέλεσμα ήδη οι φθορές στους καρπούς να είναι εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού.
Προμηνύεται έτσι πτώση στην παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, κάτι που θα έχει επιπτώσεις εκτός του εισοδήματος των παραγωγών, στις επιχειρήσεις που συσκευάζουν, διακινούν και εξάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Πέρα από το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται έντονο και το φαινόμενο της αποφύλλωσης σε πολλές περιοχές, όπου είναι εμφανές πως τα φύλλα των δέντρων έχουν κιτρινίσει και πέφτουν σταδιακά στο έδαφος. Μάλιστα εξαιτίας του προβλήματος πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μεγάλης έκτασης κλάδεμα των προβληματικών δέντρων, ενώ όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, φέτος δεν θα έχουν σοδειά.
«Λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν στην περίοδο άνθησης – γονιμοποίησης, παρατηρείται σε αρκετές περιοχές μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης, ένα μεγάλο ποσοστό ατροφικών (σχοινοκαρπικών) καρπών που δεν εξελίσσονται και αργότερα πέφτουν», αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου στο τελευταίο δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα.
Μεγάλες ζημιές στην Κρήτη
Για καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής που φτάνει ακόμη και στο 100%, αφού οι καιρικές συνθήκες δε βοήθησαν την καρπόδεση, κάνει λόγο ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Πατεράκης ζητάει την άμεση καταγραφή των ζημιών, να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης και να εξεταστεί η δυνατότητα για παροχή ειδικών διευκολύνσεων και άλλων παροχών προς τους πληγέντες, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος Σητείας, αρχικά, η ανθοφορία των ελαιοδέντρων εμφανίστηκε αρκετά πλούσια σε όλες σχεδόν τις περιοχές, «στη συνέχεια όμως η καρποφορία σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου διαπιστώθηκε ότι παρουσίασε ολική καταστροφή από ζημίες στη φάση της καρπόδεσης που κυμαίνονται σε ποσοστά από 90-100%.
Ο κ. Πατεράκης τονίζει ότι οι ζημίες που έχουν προκληθεί οφείλονται σε ασυνήθεις καιρικές συνθήκες τις οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και να αποτρέψουν οι ελαιοπαραγωγοί, και υπογραμμίζει: «Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών των περιοχών του Δήμου μας θα είναι μηδενικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία δεδομένης της άριστης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος».
Επιπλέον στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στάλθηκε από την ΕΑΣ Ιεράπετρας η ακόλουθη επιστολή σχετικά με την καρπόδεση των ελαιοδέντρων.
“Σας ενημερώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΕΑΣ Ιεράπετρας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της μηδενικής καρπόδεσης των ελαιοδέντρων. Βασικό αίτιο της εμφάνισης του φαινομένου, αποτελούν οι ακραίες και ασυνήθιστα υψηλές για την περιοχή και την εποχή θερμοκρασίες που επεκράτησαν το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες που επικράτησαν κατά την περίοδο της άνθησης των ελαιοδέντρων και την αφρικανική σκόνη, με αποτέλεσμα όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους γεωπόνους της περιοχής μας και τους επιστημονικούς φορείς οι συνθήκες αυτές έχουν αποτέλεσμα την μηδενική καρπόδεση στην περιοχή μας.
Γι αυτό σας ζητούμε:
Να δώσετε άμεσα εντολή στις υπηρεσίες σας για την καταγραφή των ζημιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν προκειμένου να συνταχθεί φάκελος που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης των παραγωγών.”
Με εκτίμηση,Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Πανακομιχελάκης Γεώργιος”
Μεγάλα προβλήματα και στη βόρεια Ελλάδα
Κάμψη πάνω από 70%, υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει φέτος η καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, λόγω ακαρπίας, αλλά και συνεπεία των άσχημων καιρικών συνθηκών, που ακόμα και σήμερα πλήττουν την περιοχή.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι παραγωγοί με το κυκλοκόνιο και μεγάλες περιοχές δεν είχαν καθόλου ανθοφορία, ενώ όσα δέντρα παρουσίασαν έστω και λίγη, δεν κατάφεραν τελικά να καρποδέσουν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου.
Η περσινή παραγωγή στη Χαλκιδική ξεπέρασε τους 80.000 τόνους, έναντι 65.000 τόνων το 2010, ενώ οι παραγωγοί στο νομό είναι περισσότεροι από 19.000, με τον αριθμό αυτό ν’ αυξάνει συνεχώς από την ένταξη νέων καλλιεργητών. Υπολογίζεται δε ότι καλλιεργούνται πάνω από 300.000 στρέμματα ελιάς.
(Με πληροφορίες απο paseges.gr)