Εγκαινιάστηκε ο Φάρος της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εγκαινιάστηκε ο Φάρος της Μονεμβασιάς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου της Μονεμβασιάς στο «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου (καστροπολιτεία), πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 30/5, από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, ύστερα από τη ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του εμβληματικού πέτρινου φάρου.

Το «παρών» στη λαμπρή τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Πάνος Καμμένος, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος. Επίσης, παρέστησαν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. Ο υπουργός Άμυνας και οι επιτελείς του Πενταγώνου αφίχθησαν στην περιοχή με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό από τον π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του περιφερειάρχη και του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μικρό εκθετήριο που βρίσκεται στον χώρο του φάρου.

Χαιρετισμός Π. Καμμένου
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ανέφερε τα εξής: «Εδώ στη χερσόνησο της Μονεμβασιάς, τόπο φυσικού κάλλους, ο Φάρος που λειτουργεί από το 1897 αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Η αποκατάσταση, προστασία και αξιοποίηση αυτού του Μνημείου σηματοδοτεί την ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πρόσθεσε, δε, ότι «πολλές φορές ακούω παράπονα γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονται πιο συχνά εδώ, στην Πελοπόννησο, σε αυτά τα μέρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε στο Ανατολικό Αιγαίο, στη Θράκη. Οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, η ανασυγκρότηση που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν τις δυνάμεις της πατρίδας μας προς εκείνες τις περιοχές οι οποίες δέχονται την άμεση απειλή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τιμούμε περιοχές όπως η Μονεμβασιά, η Λακωνία, η Πελοπόννησος οι οποίες έχουν δώσει παλικάρια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν δώσει ήρωες, κρατούν ψηλά τη σημαία, διατηρούν τις παραδόσεις, κρατούν ψηλά το ηθικό και διδάσκουν τα νέα παιδιά να υπηρετούν την πατρίδα είτε ως στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με περίσσεια υπερηφάνεια.

Θέλουμε λοιπόν με την παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, να αποδώσουμε τιμή σε όλες και όλους τους κατοίκους της Μονεμβασιάς, της Λακωνίας και της Πελοποννήσου τους οποίους πολλές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε.

Με το προσήκοντα σεβασμό στην ανάδειξη των τοπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου και τη δυνατότητα χρήσης του Φάρου ως εκθεσιακού χώρου – μουσείου, επετεύχθη ένα έργο στολίδι για την περιοχή της Μονεμβασιάς, το οποίο εξασφαλίζει επίσης την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια, το Δήμο και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς για τη συμβολή και τη συνεργασία τους στο έργο “Στερέωση και Αποκατάσταση Διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς”, που αποτελεί άλλη μία ψηφίδα που κοσμεί την πορεία της ναυτοσύνης των Ελλήνων και τη σημασία της για την οικονομική, πολιτική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στο προσωπικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με συντονισμένες προσπάθειες και άψογη συνεργασία, μας παρέδωσαν ένα τόσο άρτιο και εξαιρετικό έργο, ένα έργο το οποίο θα αντέξει στο χρόνο, αναβαθμίζοντας την περιοχή»».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκλεισε τον χαιρετισμό του, σημειώνοντας: «Να ευχηθώ, ο Άγιος Νικόλαος, Προστάτης των ναυτικών μας, να δίνει τη δύναμη σε όσους περνούν έχοντας ως σημάδι το Φάρο της Μονεμβασιάς να περιπλέουν τις θάλασσες με ασφάλεια. Να έχουν το Φάρο δίπλα τους ως βοήθεια και στην πλώρη τους τον Άγιο Νικόλαο για να μπορούν να κάνουν περήφανη την Ελλάδα σε όλους τους ωκεανούς».

Χαιρετισμός Π. Τατούλη
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την στιγμή, γιατί πραγματικά η συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τις Αρχαιολογικές μας Υπηρεσίες μας έδωσε την δυνατότητα να σώσουμε ένα τεράστιο μνημείο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον για την Περιφέρεια μας και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή που αναπτύσσεται ταχέως και έχει θέσει υψηλούς στόχους.

Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι «το δίκτυο των φάρων της Μεσογείου ήταν καθοριστικό στην ανάπτυξη της προστασίας οδεύσεως και την παροχή οδηγιών προς τους ναυτικούς, αποτελώντας παράλληλα ένα ενθύμιο του σημαντικού κοινωνικού παράγοντα, των ναυτικών μας και της ναυτοσύνης αυτού του τόπου, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την μακροχρόνια διαδρομή του ελληνικού έθνους. Ιδιαίτερα το δίκτυο Φάρων της χώρας μας, ήταν από τα σημαντικότερα της Μεσογείου και έχουμε υποχρέωση συνεργαζόμενοι να βρούμε τρόπο να διασώσουμε όλα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Μνημεία της ανθρώπινης μνήμης, μνημεία της αρχιτεκτονικής, μνημεία που μαρτυρούν την ικανότητα και την δυνατότητα των ανθρώπων μας, που σε δύσκολους καιρούς είχε αναπτύξει η χώρα μας.»

Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, να παρέμβουμε και σε άλλα τέτοια μνημεία της Ελληνικής Παράδοσης, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ανθρώπινης Αντοχής των Ελλήνων, γιατί οι Έλληνες σε αυτή την περιοχή, δεν κιότεψαν ποτέ!»

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι γεγονός ότι αυτά τα μνημεία, οι Φάροι-Φανοί δεν υμνήθηκαν απλώς και μόνο ως έργα αρχιτεκτονικής, αλλά αποτέλεσαν σημείο αναφοράς  όλων των σημαντικών λογοτεχνών και ποιητών της χώρας μας, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Εμμανουήλ Καίσαρας, ο Νίκος Καββαδίας, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ο Μανώλης Λυκούδης, ο Φώτης Κόντογλου και άλλοι».

Η ιστορία του φάρου και
το έργο αποκατάστασης
Ο φάρος της Μονεμβασιάς είναι ένα ξεχωριστό διατηρητέο μνημείο που κατασκευάστηκε το 1896 έξω από τα τείχη του κάστρου. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος -δηλαδή το άθροισμα του ύψους του πύργου με το ύψος της βάσης του από την επιφάνεια της θάλασσας- είναι 17 μέτρα.

Στη μελέτη αναστήλωσης του φάρου, μεταξύ άλλων, προβλέπονταν εργασίες για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης του φάρου, τοποθέτηση μικρής αυτόνομης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, απομάκρυνση μεταγενέστερων προβληματικών επεμβάσεων στα νεώτερα κτήρια και δαπεδόστρωση του περιβάλλοντος χώρου.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2011 όταν κλιμάκιο του Δήμου Μονεμβασίας, με εκπρόσωπο της υπηρεσίας Φαρών αλλά και αντιπρόσωπο της Ένωσης Μονεμβασιτών, επισκέφθηκε το φάρο προκειμένου να καταγράψει και να εκτιμήσει το μέγεθος των βλαβών, αλλά και να προσδιορίσει τις απαραίτητες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για την αποκατάστασή τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Μονεμβασίας, σε συνεργασία με τη υπηρεσία Φάρων, εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Σημαντική συνεισφορά στη σύνταξη της μελέτης είχε η κ Βίλλυ Καμπουράκη, αρχιτέκτων μηχανικός, η οποία προσέφερε αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου.

Στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο 2014 με προϋπολογισμό 336.493,60 ευρώ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2016.

Φωτο: Μιχ. Καρούνης, Χρυσαυγή Ατσιδάκου, Σταύρος Χριστάκος, zougla.gr
Video: Μιχ. Καρούνης

 www.lakonikos.gr. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *