Εκδήλωση για το παραμύθι στους Μολάους

Εκδήλωση για το παραμύθι στους Μολάους

 

 «Εκείνος που διαλύει τον μύθο, διαλύει και το όνειρο». Έτσι τελείωσε η ημερίδα για το παραμύθι, που διοργάνωσε η νεοσύστατη “Λέσχη Ανάγνωσης Δήμου Μονεμβασίας” την Πέμπτη 23 Μαρτίου στους Μολάους. Μικροί και μεγάλοι κλήθηκαν σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, συντροφιά με τον Δημήτρη Αβούρη, αφηγητή, συγγραφέα, παραμυθά.

Η εκδήλωση ξεδιπλώθηκε σε δύο ξεχωριστές φάσεις, καθεμιά από τις οποίες είχε την ιδιαίτερη αξία της.

Στην πρώτη φάση ο Δημήτρης Αβούρης αφηγήθηκε στο κοινό που είχε γεμίσει το Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Μολάων παραμύθια με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ταξιδεύοντάς μας σ’ έναν άλλο κόσμο. Σ’ έναν κόσμο όπου είδαμε τα παιδιά μας να μεταμορφώνονται σε βασιλιάδες και σπουργιτάκια και να μετατρέπονται από θεατές σε πρωταγωνιστές, χάρη στο διαδραστικό χαρακτήρα της αφήγησης. Μα πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν το γέλιο τους που ήχησε στ’ αυτιά όλων μας σαν μια λυτρωτική μουσική. Οι μεγάλοι ένιωσαν να γυρίζουν τον χρόνο πίσω, στα χρόνια που ήταν κι αυτοί παιδιά! Αξία ανεκτίμητη.

Στη δεύτερη φάση, αμέσως μετά την αφήγηση παραμυθιών, ακολούθησε στην Αίθουσα Θεάτρου “Χρήστος Ι. Καρυτσιώτης” επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς και για όσους άλλους ενδιαφέρθηκαν -και ήταν πολλοί αυτοί – με θέμα: «Η Αφήγηση και η Γραφή Παραμυθιών ως δημιουργικό εκπαιδευτικό εργαλείο στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο».

Πρώτη εισηγήτρια η Αναστασία Κονιδιτσιώτη, ψυχολόγος-ειδική παιδαγωγός, μας παρουσίασε με τη φρεσκάδα της νιότης και της γνώσης τους λόγους για τους οποίους το λαϊκό παραμύθι έχει αγαπηθεί τόσο. «Τα παραμύθια έχουν γραφτεί από ήρωες ηττημένους, παππούδες, γιαγιάδες, μανάδες, ανθρώπους που η ζωή τους έχει δοκιμάσει σκληρά».

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κεντρικός εισηγητής Δημήτρης Αβούρης, που καθήλωσε με την ενέργειά του τα παιδιά και μάγεψε τους μεγάλους! Ναι, αυτή η ημερίδα είχε και παιδιά τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο. Εκφραστικός και οραματιστής, ο εισηγητής μάς υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να λέμε αυτό που θέλουμε, να το πιστεύουμε και να το κάνουμε να ακουστεί παντού. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ήρωες στα παραμύθια…

Κλείνοντας, ο κ. Αβούρης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να υλοποιήσει στο προσεχές διάστημα στην περιοχή μας δωρεάν κύκλο μαθημάτων για ενήλικες με αντικείμενο το παραμύθι.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *