ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΔΑΒΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. ΔΑΒΑΚΗΣ
Βουλευτής Λακωνίας
Νέας Δημοκρατίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από σχετικό έγγραφο των Δημάρχων Μολάων, Βοιών, Μονεμβασίας, Ασωπού, Νιάτων, Ζάρακα και του Προέδρου της Κοινότητος Ελαφονήσου, που περιγράφουν τη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Μολάων, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης έφερε το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων, η οποία κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επικίνδυνα διαταραχθεί.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Το Νοσοκομείο των Μολάων, είναι το δεύτερο μετά τη Σπάρτη νοσοκομείο της Λακωνίας, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα στους κατοίκους της πρώην Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς που εκτείνεται από τους Μολάους μέχρι τη Νεάπολη, τη Μονεμβασιά και το Ελαφονήσι. Ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 35.000 μόνιμους κατοίκους καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 1200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Με τις υψηλές υπηρεσίες που παρέχουν οι άρτια εξοπλισμένες μονάδες που διαθέτει (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Παθολογική και Χειρουργική κλινική κ.α.) αλλά και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό εδώ και μερικά χρόνια οι ανάγκες για περίθαλψη των μονίμων κατοίκων των έξι δήμων της περιοχής (Μολάων, Βοιών, Ασωπού, Νιάτων, Ζάρακα, Μονεμβασιάς) καθώς επίσης και της Κοινότητος Ελαφονήσου. Ας σημειωθεί δε, ότι οι προαναφερθείσες περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, κατακλύζονται από χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν αυτές τις περιοχές για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η απόσταση που απέχει το Νοσοκομείο των Μολάων από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Σπάρτης είναι μία ώρα περίπου, ενώ πόλεις όπως η Μονεμβασιά και η Νεάπολη Βοιών απέχουν μία ώρα από το Νοσοκομείο Μολάων και δυο από το Νοσοκομείο της Σπάρτης. Σημειώνουμε δε, ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής, παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, δεν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο των Μολάων να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών υγείας για τους κατοίκους της περιοχής.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, διαταράσσεται επικίνδυνα η ομαλή και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και οδηγών ασθενοφόρων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει και σε έγγραφο του ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων, το οποίο και επισυνάπτω, εργάζονται στο νοσοκομείο μόνον 23 νοσηλευτές, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες 70 κλινών συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Όσον αφορά τους οδηγούς των ασθενοφόρων, από τους επτά που υπηρετούσαν αρχικά έχουν μείνει μόνο δύο, και παρ’ όλη την καλή διάθεση και τη βοήθεια που προσφέρουν οι οδηγοί του Κ.Υ Νεάπολης, αντικειμενικά, δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και ορισμένες μάλιστα παραμένουν κενές ώστε να μην καλύπτονται επαρκώς τα περιστατικά.
Κατόπιν όλων αυτών Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου των Μολάων ;
2. Πότε επιτέλους θα καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε οδηγούς ασθενοφόρων του Νοσοκομείου Μολάων ;
3. Θα προχωρήσει και πότε, η επέκταση του Νοσοκομείου Μολάων στο χώρο που δώρισαν οι δήμοι της περιοχής ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *