Ικανοποιητικά εξελίσσεται η χρονιά για τις τιμές και τις εξαγωγές του ελληνικού πορτοκαλιού

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η χρονιά για τις τιμές και τις εξαγωγές του ελληνικού πορτοκαλιού

Για μια αξιοπρεπή χρονιά στο πορτοκάλι κάνουν λόγο οι παραγωγοί αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς σχετικά με την φετινή πορεία του προϊόντος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται από 18 έως 20 λεπτά/κιλό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν ήταν πολύ χαμηλότερα κάτω από 10 λεπτά/κιλό. Την ίδια στιγμή αύξηση σημειώνουν και οι εξαγωγές. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas: «Οι εξαγωγές πάνε καλά και αναλογικά με πέρσι σημειώνεται αύξηση περίπου 5 με 10%. Οι προοπτικές – εφόσον διατηρηθούν οι καιρικές συνθήκες – εξακολουθούν να είναι καλές».
Και προσθέτει: « Οι τιμές τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή είναι ελαφρώς υψηλότερες από πέρσι και σταθεροποιημένες (πέρσι είχαμε διακυμάνσεις). Πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να εμφανιστούμε με κανονικές προδιαγραφές από απόψεως οργανοληπτικών χαρακτηριστικών στην είσοδο της συγκομιδής των Βαλέντσια αλλά μέχρι τότε οι υπάρχουσες ποσότητες Νάβελ θα καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης που υπάρχουν».

Λακωνία

Για την κατάσταση τόσο στην αγορά όσο και την συγκομιδή στην περιοχή της Λακωνίας ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρο Μπλέτα: «Στην περιοχή της Σπάρτης η συγκομιδή έχει ξεπεράσει το 90%, στην περιοχή της Σκάλας είναι στο 50% για τα ομφαλοφόρα (Μέρλιν) και περίπου τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε και την συγκομιδή της ποικιλίας Βαλέντσια. Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστό περίπου 20% ενώ οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται από 18 έως 22 λεπτά το κιλό (κυρίως στις Ναβαλίνες αλλά και στα Μέρλιν). Είναι μια πολύ καλή χρονιά και αν βοηθηθούν οι εξαγωγείς η χώρα μας θα πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα. Χρειάζεται όμως προσπάθεια και το κράτος θα πρέπει να είναι δίπλα μας.

Αργολίδα

Στα 18 λεπτά το κιλό είναι η τιμή παραγωγού για την ποικιλία Μέρλιν και στην περιοχή της Αργολίδας ενώ στα Ναβαλίνα κυμάνθηκε από 21 έως 25 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, οι παραγωγοί φέτος έχουν έρθει αντιμέτωποι με ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Αντωνόπουλο, Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας: «Μέχρι σήμερα έχει γίνει εξαγωγή των προϊόντων μας σε ποσοστό περίπου 30%. Οι τιμές παραγωγού στη Ναβαλίνα (πρώιμη ποικιλία) κυμαίνονται από 21 έως 25 λεπτά/κιλό ενώ στην ποικιλία Μέρλιν η τιμή κυμαίνεται στα 18 κιλά/κιλό. Οι τιμές αυτές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι αξιοπρεπεί. Ο παραγωγός βγάζει ένα μεροκάματο το οποίο δεν μπορούσε να βγάλει τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι φέτος είχαμε αρκετές ζημιές από το χαλάζι σε διάφορες περιοχές του Νομού».
Και προσθέτει: «Αυτή την περίοδο έχουμε συγκομίσει περίπου το 70% της παραγωγής. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή την περίοδο (επειδή το ευνοεί και ο καιρός), οι παραγωγοί έχουν ελαττώσει λίγο την συγκομιδή και διαπραγματεύονται πιο άνετα για καλύτερη τιμή».

Άρτα

Για τις τιμές και την παραγωγή στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Βαγγέλης, παραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλλιπιάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η χρονιά εξελίσσεται γενικά καλά, παρά κάποιες ζημιές που είχαμε από βροχές και χαλάζι. Η συγκομιδή της ποικιλίας Μέρλιν έχει ξεπεράσει το 50%. Η τιμή παραγωγού για την ποικιλία Ναβαλίνα (τα οποία έχουν συγκομιστεί) ήταν 20 λεπτά/κιλό (παραδοτέα στο φορτηγό) ενώ στα Μέρλιν η τιμή κυμαίνεται στα 18 λεπτά/κιλό. Σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκεται και η συγκομιδή των πορτοκαλιών που προορίζονται κυρίως για χυμοποίηση (ποικιλία Salustiana) η τιμή των οποίων είναι στα 17 λεπτά/κιλό».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *