Ομάδα εργασίας για θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο Μαυραγάνης. Αποχώρηση από τα μπλόκα αποφασίζουν τις επόμενες ώρες οι αγρότες

Ομάδα εργασίας για θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο Μαυραγάνης. Αποχώρηση από τα μπλόκα αποφασίζουν τις επόμενες ώρες οι αγρότες

Την απόφαση δημιουργίας Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη των λεπτομερειών θεσμοθέτησης του αγροτικού πετρελαίου, έλαβαν σε συνάντησή τους τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη διυπουργική στην οποία συμμετείχαν και οι αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη δεν προέβη σε δηλώσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι αγρότες που συμμετείχαν στις συσκέψεις, τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο είναι πολλά, όμως αποχώρησαν ικανοποιημένοι αφού «για πρώτη φορά έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις». Τα επόμενα 24ωρα οι αγρότες μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, θα συνεδριάσουν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – την αποχώρησή τους.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διαδικασίες για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας για την μελέτη των λεπτομερειών θεσμοθέτησης του αγροτικού πετρελαίου θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Συνάντηση με Σαμαρά

Το μεσημέρι της Παρασκευή 22/2, τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (του παρέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους) και στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Νωρίτερα το πρωί, οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στον οποίο κατέθεσαν πρόταση για το συνταξιοδοτικό. Μετά την συνάντησή τους με τον κ. Αντώνη Σαμαρά οι αγρότες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ακρόαση που είχαν και μάλιστα επισήμαναν, πως ο Πρωθυπουργός τους δήλωσε πως είναι στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και πως ο ίδιος γνωρίζει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η μόνη πηγή εσόδων για την ανόρθωση της οικονομίας.

Νέες συναντήσεις τη Δευτέρα

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας θα συναντηθούν εκτός από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, με ακόμη τρεις Υπουργούς και συγκεκριμένα της Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Από την συνάντηση αυτή αναμένεται να προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αιτήματα των αγροτών που ικανοποιούνται

Αγροτικό Πετρέλαιο

Να σημειωθεί ότι το εργαλείο του αγροτικού πετρελαίου κίνησης εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού επιτρέπεται από το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στον σχεδιασμό που τελικά θα υλοποιηθεί θα υπάρχει άμεση σύνδεση με τη μηχανογράφηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) ενώ μέσω του σχετικού μητρώου θα προκύπτει και η ποσότητα που κάθε αγρότης θα δικαιούται, ανάλογα πάντα με την έκταση των καλλιεργειών του.

Με κάρτα

Με τη θεσμοθέτηση ειδικής κάρτας, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να προμηθεύεται το αγροτικό πετρέλαιο κίνησης που επιθυμεί για το νόμιμο πάντα όχημα του, από το πρατήριο της επιλογής του στη συμβατική τιμή και την ίδια στιγμή της έκδοσης της απόδειξης θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος της ειδικής κάρτας το ΚΕΠΥΟ για την συναλλαγή. Για την εφαρμογή αυτού βέβαια απαιτείται και η σχετική προεργασία με ειδικές μαγνητικές κάρτες που θα περιέχουν τα ανάλογα στοιχεία.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών:

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών είχαν σήμερα με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Γεώργιος Μαυραγάνης.
Μετά τη συνάντηση ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει Επιτροπή αμέσως, με συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τα δυο Υπουργεία, προκειμένου να μελετηθεί η δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη σε αντικατάσταση του σημερινού συστήματος επιστροφής φόρου. Η Επιτροπή θα θέσει τα συμπεράσματα της σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών με σκοπό να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς την κυβέρνηση
Πηγή…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=78218

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *