Πολλά τα ερωτήματα των αγροτών για την τήρηση βιβλίων εσόδων/εξόδων από 1ης Ιανουαρίου

Πολλά τα ερωτήματα των αγροτών για την τήρηση βιβλίων εσόδων/εξόδων από 1ης Ιανουαρίου

Πολλά τα ερωτήματα των αγροτών για την τήρηση βιβλίων εσόδων/εξόδων από 1ης Ιανουαρίου 2014
Την ανησυχία τους εκφράζουν καθημερινά μέσω του ΑγροΤύπου, όλο και περισσότεροι αγρότες, σχετικά με το τι θα γίνει από 1/1/2014 με το θέμα της τήρησης βιβλίων. Αν και απομένουν μόνο 28 ημέρες για την έλευση του νέου έτους, κανείς ακόμα δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει. Όπως είναι γνωστό καταργείται η φορολόγηση των αγροτών με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, δηλαδή με τον πίνακα αντικειμενικών τιμών αγροτικών προϊόντων, κ.λπ. Από το 2014 όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα φορολογούνται ως επιτηδευματίες ή επιχειρήσεις, μες συντελεστή 13%. Με απλά λόγια οι αγρότες θα θεωρούνται από εδώ και στο εξής επιχειρηματίες και είναι υποχρεωμένοι να έχουν βιβλία. Θα είναι όμως όλοι οι αγρότες; Αναρωτιούνται δεκάδες αναγνώστες μας καθημερινά σε τηλεφωνική επικοινωνία που έχουν μαζί μας.
Επιπλέον, πολλά είναι τα προβλήματα που θα υπάρξουν στην μετάβαση από το ειδικό καθεστώς των αγροτών στο νέο τρόπο φορολόγησης αφού στην όλη διαδικασία εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και Υπουργεία (εκτός του Υπουργείου Οικονομικών). Για το πώς θα λυθούν αυτά και για το πόσο ομαλή θα είναι η μετάβαση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.
Απαντήσεις όμως οι αγρότες ζητούν και για μια σειρά άλλων ερωτημάτων. Για παράδειγμα μας αναφέρουν «αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει κληρονομήσει από τους γονείς του ένα κτήμα με δέντρα τα οποία καλλιεργεί και έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα πως είναι δυνατόν να είναι την ίδια στιγμή δημόσιος υπάλληλος και… επιχειρηματίας. Θα πρέπει να τηρεί βιβλία για το προϊόν που παράγει ή θα πάρει απαλλαγή;
Επίσης, οι αγρότες ζητούν απαντήσεις για το τι θα ισχύσει αν ένας συνταξιούχος γεωργός ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, συνεχίζει και καλλιεργεί τα κτήματά του και έχει και αγροτικό εισόδημα; Πρέπει και αυτός να έχει βιβλία;
Επίσης πολλοί θέλουν να μάθουν τι θα γίνει με τις παραγωγές που θα ξεκινήσουν την διακίνηση τις πρώτες μέρες του 2014; Έχει προβλεφθεί από την Κυβέρνηση με ποιον τρόπο θα πραγματοποιείται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων από 1/1; Και βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πότε και πως θα προλάβουν οι 700.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και όσοι επιπλέον τηρήσουν τελικά βιβλία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες στις κατά τόπους ΔΟΥ όταν το προσωπικό τους δεν φθάνει ούτε να ελέγξει την επιστροφή του ΦΠΑ (χαρακτηριστική η φετινή καθυστέρηση).
Να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να ξεχάσει τους εκατοντάδες ηλικιωμένους αγρότες ή κτηνοτρόφους που ζουν σε ορεινές περιοχές. Πως αυτοί οι άνθρωποι που όλοι τους την ζωή έχουν μάθει σε ένα άλλο σύστημα θα ενταχθούν στην τήρηση βιβλίων; Παράλληλα, κατά κοινή ομολογία με το νέο σύστημα δημιουργείται αδιέξοδο για τους αγρότες με μικρές σε έκταση καλλιέργειες δεδομένου ότι πλέον η καλλιέργεια των περιορισμένων στρεμματικά εκτάσεων και η εκτροφή μικρού αριθμού ζώων καθίσταται ασύμφορη. Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε με αυτά τα δεδομένα επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα στον Ιανουάριο, οι αγρότες (με όποιες εξαιρέσεις) θα πρέπει να δηλώσουν έναρξη εργασιών στην εφορία, να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και να καταθέτουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ όπως όλες οι επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει πλέον να εκδίδουν τιμολόγια όταν πωλούν αγροτικά προϊόντα, να παίρνουν τιμολόγια όταν θα αγοράζουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα και αγροεφόδια, ώστε να μπορούν να περάσουν ως έξοδα τα χρήματα που έδωσαν. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι κάθε φορά που θα θελήσουν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους θα εκδίδουν δελτία αποστολής υποχρεωτικά. Ακόμα, όπως έχει γίνει γνωστό οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ακριβώς ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Διαβούλευση για την φορολογία αγροτών ξεκινάει η ΠΕΝΑ

Κάλεσμα προς τους αγρότες απηύθυνε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) με την οποία τους καλεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί η φορολογία (ή όχι).
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΑ αναφέρει:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
«παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από ένα μήνα μπαίνουμε στο 2014, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί η φορολογία των αγροτών.
Η μόνη επίσημη πληροφορία που υπάρχει είναι ότι περιλαμβάνετε στο άρθρο 29 του πολυνομοσχεδίου, που αναφέρει στην παράγραφο 3: “Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).”
Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πώς θα προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα και αν ξαφνικά κληθούμε την 1η Ιανουαρίου να κάνουμε έναρξη στις Δ.Ο.Υ.
Αντιλαμβάνεστε ότι η κυβέρνηση ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα εφαρμόσει το μέτρο, ή σκοπεύει να μας αιφνιδιάσει.
Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε ένα κύκλο διαβούλευσης, ο οποίος είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι θα γίνει στα τυφλά, καθώς δεν έχουμε στοιχεία.
Σας καλούμε λοιπόν να καταθέσετε τις απόψεις σας, προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι. Παρακάτω θέτουμε μια σειρά από ερωτήματα, απλά και μόνο σαν βάση του διαλόγου και γι’ αυτό μην σας περιορίσουν.

  • Θεωρείτε την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς φορολογίας σωστό και αν όχι γιατί;
  • Θεωρείται ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους του γεωργούς ή πάνω από ένα εισόδημα και αν ναι, ποιό;
  • Καταθέστε ελεύθερα τις απόψεις σας, τυχόν

Οι απαντήσεις παρακαλούμε να είναι το πολύ μια σελίδα Α4 και να αποσταλούν στο email: greek.young.farmers@gmail.com

Όσοι συμμετέχουν στο διάλογο θα λάβουν στη συνέχεια το σύνολο των απαντήσεων ενοποιημένες και θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος.
Οποιαδήποτε ιδέα έχετε για το πώς πρέπει να χειριστούμε το θέμα, ευπρόσδεκτη».

Σας χαιρετώ,
Θόδωρος Βασιλόπουλος
Πρόεδρος Π.Ε.Ν.Α.

πηγή…http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=83351

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *