Πορτοκάλια: Τα Lanelate στα 27 με 35 λεπτά, ξεκινούν τα Βαλέντσια

Πορτοκάλια: Τα Lanelate στα 27 με 35 λεπτά, ξεκινούν τα Βαλέντσια

Η συγκομιδή του βασικού όγκου παραγωγής πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια ξεκινά από το τέλος Φλεβάρη. Ωστόσο έχουν ξεκινήσει να συγκομίζονται κάποιες μικρές ποσότητες, από παραγωγούς στο Μεσολόγγι, με ενδεικτικές τιμές 20 λεπτά ανά κιλό. Στο μεταξύ αυτή την εποχή τα πορτοκάλια Lanelate πωλούνται με τιμές που κυμαίνονται στα 27-35 λεπτά ανά κιλό. Υπάρχει μια πρωϊμότητα στα πορτοκάλια όλων των ποικιλιών, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Για αυτό αναμένεται να βγουν νωρίτερα τα Βαλέντσια σε σχέση με πέρσι. Η κυριότερη περιοχή καλλιέργειας είναι η Λακωνία, η οποία φέτος δεν είχε ζημιές, οπότε οι εξαγωγές δεν αναμένεται να έχουν πρόβλημα. Πάντως οι εξαγωγείς προτρέπουν τους παραγωγούς να μην βιαστούν να συγκομίσουν τα πορτοκάλια αλλά να περιμένουν μέχρι να αποκτήσουν την απαραίτητη ποσότητα σακχάρων (να μην είναι ξινά).

Λακωνία
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, «η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στην περιοχή της σκάλας Λακωνίας. Ωστόσο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή. Σχετικά με τις υπόλοιπες ποικιλίες, στην Λακωνία τώρα ξεκινά η συγκομιδή Lanelate και τελειώνει της ποικιλίας Ναβαλίνα, που πωλούνται μέχρι 35 λεπτά ανά κιλό».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Φιφλής, παραγωγός από την Λυκόβρυση Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «Δεν έχει ξεκινήσει στην περιοχή η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια. Δουλεύω ακόμα χειμερινές ποικιλίες, όπως Ναβαλίνα. Όμως οι τιμές τους έχουν πέσει πολύ. Από τα 25 με 30 λεπτά ανά κιλό που ήταν τώρα έχουν πέσει στα 17-25 λεπτά».

Αιτωλοακαρνανία
Σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέλτα Οινιάδων κ. Θανάσης Νίνης, δήλωσε: «Η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, δεν έχει ξεκινήσει στην περιοχή. Τώρα ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Lanelate, που πιάνουν καλές τιμές στα 27-28 λεπτά και η διάθεσή τους γίνεται εύκολα».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εξαγωγών της Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωση (Α.Σ.Ο) Ερυσίχη Παραχελωϊτιδος, πρόσθεσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα πορτοκάλια Lanelate πιάνουν τιμές κοντά στα 30 λεπτά. Οι ζημιές από τα χαλάζια του Νοεμβρίου δεν έπληξαν μεγάλες περιοχές και ήταν μεμονωμένες. Σχετικά με τις αποζημιώσεις οι παραγωγοί είναι δυσαρεστημένοι, αφού ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να κάνει τις πληρωμές».

πηγη…www.agrotypos.g

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *