ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΛΑΩΝ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μολάοι 12-4-2010
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΛΑΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωτογενής λαϊκή μορφή εξουσίας και έχει πράγματι στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Τον φέρνει πιο κοντά στην κρίσιμη απόφαση που αφορά στην καθημερινότητά του. Σήμερα οι αλλαγές είναι αναγκαίες περισσότερο παρά ποτέ. Προϋποθέτουν όμως μελέτη, σχεδιασμό προσεκτικό, διάλογο ουσιαστικό με τους θεσμικούς εκπροσώπους και με τις τοπικές κοινωνίες
Η μεταρρύθμιση οφείλει να είναι συνολική συνεκτική και ολοκληρωμένη. Δηλαδή να επιφέρει τις αναγκαίες τομές και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο της περιφερειακής και της τοπικής.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για να προχωρήσει η υπόθεση της Διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι να λυθούν τα οικονομικά, τα τεχνικά και τα διοικητικά προβλήματα, πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στη οριστική μορφή της συνένωσης των Δήμων στα πλαίσια του σχεδίου Καλλικράτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μολάων, ενός εκ των τριών παλαιοτέρων δήμων του νομού Λακωνίας και πρωτεύουσα της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, καταθέτει τις προτάσεις του, τις οποίες θεωρεί ως την ελάχιστη προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου Καλλικράτης.
Α) Να υπάρχει σοβαρή τεκμηριωμένη και διασφαλισμένη πρόβλεψη για την δημοσιονομική αποκέντρωση και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων θεσμών.
Β) Να υπάρχει σαφήνεια για τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν σε κάθε επίπεδο χωριστά και να καταπολεμά τη διάσπαση ή την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Γ). Να υπάρχει σαφής εικόνα για το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, για τη σχέση με τις πέντε προγραμματικές περιφέρειες του ΕΣΠΑ και τις 7 νέες κρατικές περιφέρειες καθώς και για το ποια διοικητική δομή ( Περιφερειακή Αυτοδιοικητική ή Γενική Διοίκηση ) θα οριστεί ως εταίρος στην νέα εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση., ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος θεσμοθέτησης νέας γραφειοκρατίας και συγκρούσεων ρόλων και αρμοδιοτήτων.
Δ) Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη δεσμευτική αποκέντρωση πόρων. Προτείνουμε την κατάρτιση Εθνικού Επιχειρησιακού προγράμματος για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων Δήμων, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση του, διαφορετικά η μεταρρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει.
Σε ότι αφορά την χωροταξική κατανομή.
Η πρόταση μας στηρίζεται σε ιστορικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά, πληθυσμιακά και πάνω απ’ όλα κριτήρια που θα οδηγήσουν την περιοχή μας στο δρόμο της ανάπτυξης, ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων μας ως περιοχή με ιστορία, παράδοση, πολιτισμό, και οικονομική υποδομή που στηρίζεται στο τρίπτυχο Γεωργία – Εμπόριο – Τουρισμός.
Προτείνουμε την ανασύσταση της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς ως το νέο Δήμο της περιοχής μας.
Τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν είναι:
1. Ισχυρή παράδοση ενιαίας λειτουργίας της ως αυτοτελής διοικητική οντότητα από το έτος 1845.
2. Έτοιμη διοικητική υποστήριξη από πλευράς δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.
3. Αυτοδύναμη Υγειονομική περίθαλψη
4. Εκπαιδευτική αυτοτέλεια σε όλες τις βαθμίδες
5. Σύγχρονες Αθλητικές υποδομές
6. Συγκοινωνιακές υποδομές.
7. Τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
8. Άμεση προσβασιμότητα απ’ όλα τα σημεία του υπό σύσταση Δήμο προς την έδρα του.
Επί πλέον η πόλις των Μολάων εκτός από Ιστορικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, εξασφαλίζει την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής και τις κτιριακές υποδομές που απαιτούνται, για την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του νέου Δήμου από την πρώτη στιγμή. Απαραίτητη προϋπόθεση ότι το σχέδιο Καλλικράτης θα εξασφαλίσει τις τέσσερις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας των νέων Δήμων.
Κλείνουμε την παρέμβαση – πρόταση για το σχέδιο Καλλικράτης με δυο τελευταίες επισημάνσεις που άπτονται, ειδικά στην πρώτη μεταβατική φάση εφαρμογής του, της εύρυθμης λειτουργίας των υφισταμένων υποδομών των υπό συγχώνευση Δήμων.
Α) Η θεσμοθέτηση τοπικού Αντιδημάρχου είναι αδιαπραγμάτευτος πυλώνας επιτυχίας του εγχειρήματος, ο οποίος σε συνδυασμό με την συνέχιση της λειτουργίας των σημερινών Δημοτικών καταστημάτων εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή « πρωτοβάθμιων»( Καθαριότητα, εντοπισμός και αποκατάσταση βλαβών, κ.λ.π.) υπηρεσιών στους Δημότες.
Β) Η εκπροσώπηση των υπό συνένωση Δήμων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των σημερινών Δημοτικών Συμβούλων ανά Δήμο, ώστε να διασφαλιστεί η ισχυρή εκπροσώπηση των μικρών Δήμων της περιοχής μας, και να εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι με ποσόστοση α) από το σύνολο των δημοτών του Νέου Δήμου, και β) από τη σημερινή εκλογική τους περιφέρεια.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης