Πρωτοβουλίες από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, για την προώθηση των εξαγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας στις αγορές της δυτικής Ευρώπης
Πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, για την προώθηση των εσπεριδοειδών της Λακωνίας στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Ευρώτα, μετά την συνάντηση που έγινε την Τρίτη (26/4/2016). Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές, εκπρόσωποι των δήμων και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης της Λακωνίας. Ακολουθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην οποία θα συζητηθούν θέματα της απόσυρσης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποζημιώσεις de minimis.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χρήστος Αναγνωστάκος, «ουσιαστικά υπάρχει άτυπο εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι των ξένων αγορών δεν επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν υπάρξει οικονομική σταθερότητα στην χώρα μας. Ο κ. Μάρδας δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τους εμπορικούς ακολούθους στις ελληνικές πρεσβείες, ώστε να ξεκινήσουν εκστρατείες προώθησης των εσπεριδοειδών της Λακωνίας. Αυτό θα συνεχιστεί και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας».
Το Υπόμνημα που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί της Λακωνίας, αναφέρει τα εξής:
Η πρωτοβουλία συντονισμού του συνόλου του Αγροτικού κόσμου της κεντρικής και νότιας Λακωνίας ήρθε ως αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί από το Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και πιο έντονο
Έτσι τώρα πλέον βρισκόμαστε στη χειρότερη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει η περιοχή μας. Ο τομέας που γνωρίζει τη πλήρη και καθολική εξαθλίωση είναι ο τομέας της εμπορίας και διάθεσης εσπεριδοειδών.
Κάποιες από τις ποικιλίες των πορτοκαλιών όσο και μανταρινιών όπως τα μανταρίνια Ορτανίκ, έμειναν παντελώς αδιάθετες στα δέντρα. Όσες δε ποσότητες κατάφεραν να φτάσουν στην εμπορία αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές.
Όλα αυτά έχουν κύριες αίτιες το εμπάργκο που έχει ασκηθεί από τη Ρωσία έναντι των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την διεθνή οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Ευρώπη, τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών (capital control) και τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών αγορών έναντι στην οικονομική αστάθεια της χώρας μας.
Κρίνουμε λοιπόν αναγκαία
α) Την εξασφάλισή από την Ευρωπαϊκή Ένωση των αναγκαίων πιστώσεων ως αποζημίωση των επιπτώσεων των δυσχερών σχέσεων Ευρώπης- Ρωσίας. Αυτό έγινε πέρυσι για άλλα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
β) Απαιτείται συνεργασία για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης του μέτρου της κοινωνικής απόσυρσης. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού εξαρτάται από τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρξει για την χρηματοδότηση της κοπής, συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων με κάθε πρόσφορο μέσο. Ειδικότερα να υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου με αύξηση των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ για την Ελλάδα.
γ) Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, όπως η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πλήρη ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα των αποκλεισμό τους από την εξαγωγή. Ζητάμε συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια.
δ) Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την αγορά της Ρωσίας επιβάλει την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων μας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης αγορές. Η προσέγγιση νέων αγορών απαιτεί συντονισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Αγροτικοί Σύλλογοι
Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί
Δήμων Ευρώτα Μονεμβασίας
Δήμοι Ευρώτα και Μονεμβασίας
ΠΗΓΗ….http://www.agrotypos.gr