Σοβαρές ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι Χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων το Νοσοκομείο Μολάων


Με θλιβερό παράδειγμα ένα σοβαρό τροχαίο περιστατικό, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Μολάων, καταγγέλλουν στους λάκωνες βουλευτές την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό αυτό ίδρυμα, εξαιτίας της έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες για τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Μονεμβασίας, γνωστοποιούν ότι, μετά τη συνταξιοδότηση δύο οδηγών, το νοσοκομείο καλύπτεται μόνο από δύο μόνιμους οδηγούς, εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει λόγω προβλήματος υγείας με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση εργασίας λήγει σε δύο εβδομάδες.

Σημειώνουν δε, ότι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας, είναι ενιαίο με αυτό του Κέντρου Υγείας Νεάπολης στο οποίο υπηρετούν τέσσερις οδηγοί. Έτσι -προσθέτουν- ολόκληρη η περιοχή της Νότιας Λακωνίας καλύπτεται, κατά την πρωινή βάρδια με δυο οδηγούς (ο ένας από τη Νεάπολη), κατά τη νυχτερινή με έναν οδηγό (τον επικουρικό) και ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, καθώς και έναν οδηγό και ασθενοφόρο στο ΚΥ Νεάπολης, ενώ το απόγευμα που το μονάδα δεν διαθέτει άμεσα ασθενοφόρο λόγω έλλειψης οδηγού, καλύπτεται από οδηγό και ασθενοφόρο με αφετηρία τη Νεάπολη.

Εξάλλου, σε δυο εβδομάδες λόγω λήξης της σύμβασης του επικουρικού οδηγού και η νυχτερινή βάρδια θα καλύπτεται μόνο από έναν οδηγό και ένα ασθενοφόρο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην περίπτωση που το ασθενοφόρο χρειαστεί να διακομίσει ασθενή σε κεντρικό νοσοκομείο, με την περιοχή να μένει εντελώς ακάλυπτη.

Το αποτέλεσμα των ανωτέρω το έζησε πρόσφατα ένας συνάνθρωπός μας από τη Συκιά, όταν έπεσε θύμα τροχαίου, λίγα μόνο μέτρα μακριά από το Νοσοκομείο Μολάων, όμως κατά την απογευματινή βάρδια.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές εγκεφαλικές κακώσεις, πάνω σε ένα ανοιχτό αγροτικό όχημα, και κάτω από καταρρακτώδη βροχή, γιατί διαφορετικά, αυτοί που έσπευσαν να βοηθήσουν, θα έπρεπε να περιμένουν το ασθενοφόρο να έρθει από τη Νεάπολη προκειμένου να τον μεταφέρει μερικά μέτρα μέχρι το νοσοκομείο.

Επισημαίνοντας στους αποδέκτες της επιστολής, ότι η απόσταση των 50 περίπου χιλιομέτρων που απέχει η Νεάπολη, λόγω κακής οδοποιίας δεν μπορεί να καλυφθεί σε λιγότερο από 45 λεπτά, οι υπογράφοντες κκ. Παναγιώτης Αποστολάκος και Φωτεινή Μανωλάκου αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να κινητοποιηθούν οι ιθύνοντες στο υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο μας, τα οποία όπως είναι προφανές είναι πολύ κάτω του ορίου ασφαλείας;

Η λύση που προτείνουμε για να καλυφθεί προσωρινά αυτό το κενό, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, είναι η κάλυψη των κενών βαρδιών από το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη το οποίο απέχει μόνο 20 χιλιόμετρα από τους Μολάους και από το ΕΚΑΒ Λακωνίας. Το δε ΕΚΑΒ, είναι ΕΚΑΒ Λακωνίας και όχι ΕΚΑΒ Σπάρτης.

Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας, τις οποίες κατά το παρελθόν έχετε αποδείξει όταν χρειαστήκαμε τη συνδρομή σας για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, σας καλούμε με τις ενέργειες σας να αποδείξετε και πάλι εμπράκτως ότι δεν ενστερνίζεστε αυτό που λέγεται, κατά κόρον, από τους κατοίκους της Νότιας Λακωνίας ότι «Λακωνία είναι μόνο η Σπάρτη», αλλά Λακωνία είναι και τα Βελανίδια, η Ελαφόνησος, η Κρεμαστή, το Κυπαρίσσι και όλες οι νότιες περιοχές του νομού που εκτός των άλλων, είναι και κατ’ εξοχήν τουριστικές».

Η επιστολή των εκπροσώπων εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, κοινοποιήθηκε επίσης στο ΔΣ του ιδρύματος, στο υπουργείο Υγείας, την ΠΟΕΔΗΝ, στον δήμαρχο και αντιδημάρχους Μονεμβασίας, στους τοπικούς συλλόγους και στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.
http://www.lakonikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *