Συνεχεια στη κατρακυλα των τιμων του πορτοκαλιου

Συνεχιζεται η πτωση των τιμων για τα βαλεντσια ειχαμε ιστορικο

ρεκορ 7-8 λεπτα και κανεις δεν γνωριζει τι θα γινει στη συνεχεια.

Θα αναρτησω το υπομνημα-διαμαρτυρια που εγινε στις 4-8-2009 απο τις Ο.Π.ΕΣΠ/ΔΩΝ που δυστυχως επαληθευονται οι ανησυχιες τους,

ακομα δεν βλεπω τους θεσμικους φορεις του Νομου εκτος απο μεμονομενες εξαιρεσεις, να εχουν καποια αντιδραση στο σημαντικο προβλημα που εχει προκυψει ειναι θεμα πλεον επιβιωσης και αξιοπρεπειας του αγροτη.

Απόφαση «ταφόπλακα» για το μέλλον των εσπ/δών

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να μην εφαρμοστεί η πλήρης αποδέσμευση από τις επιδοτήσεις για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, όπως εισηγήθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητούν οι μεγαλύτερες Ομάδες Παραγωγών Εσπεριδοειδών της χώρας με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή, εάν εφαρμοστεί, «βάζει ταφόπλακα στην παραγωγή εσπ/δών, αποσταθεροποιεί πλήρως την αγορά νωπών εσπεριδοειδών, διαλύει τη μεταποιητική βιομηχανία και δημιουργεί δικαιολογημένα εκρηκτική κατάσταση σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας» και ότι θα συρρικνώσει την παραγωγική βάση, γιατί οι ποικιλίες που αποκλειστικά χυμοποιούνται (πορτοκάλια κοινά, Σαγκουίνια κ.ά.) οι οποίες αφορούν ευρύτατες περιοχές, όπως Άρτας, Σπάρτης, Αιτωλοακαρνανίας κ.ά. και αποτελούν πάνω από το 20% της παραγωγής, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αλλά θα οδηγηθούν στην εκρίζωση.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ο.Π. Ε.A.Σ. Άρτας – Φιλιππιάδας, Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών – Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ”, Ε.Α.Σ. Αργολίδας, ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ», Α.Σ.Ε.Π.Ε. Σπάρτης «ΗΛΙΟΦΡΟΥΤ», Κ.Α.Σ.Ο.Λ. “ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ” οι οποίες εκπροσωπούν το 80% της εθνικής παραγωγής εσπεριδοειδών και εκτός από τον πρωθυπουργό κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη, στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κ. Σκιαδά, στον Ειδικό Γραμματέα Χρ. Αυγουλά, στους Βουλευτές των Νομών Λακωνίας, Αργολίδας & Άρτας και στους Νομάρχες των εσπεριδοπαραγωγικών αυτών νομών της χώρας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:


«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στα πλαίσια του health check-up της νέας Κ.Α.Π., το οποίο παρά τις αντίθετες απόψεις των Ο.Π. Εσπ/δών της χώρας, αλλά και της μεταποιητικής βιομηχανίας και χωρίς να υπάρξει πλήρη αποδέσμευση από 01/01/2010 των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση. Η άποψη που εκφράζεται στην ανακοίνωση του Υπ.Α.Α.Τ. ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν μετά τις “αναγκαίες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των φορέων των αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ και Ενώσεων Αγροτικών Συν/σμών, καθώς και όλων που ενεργοποιούνται στον αγροτικό τομέα)” είναι αλήθεια μόνο κατά το 1° τμήμα (συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ). Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση ελήφθη ερήμην μας και χωρίς κανένα διάλογο.

Αντιλαμβάνεσθε ότι με την απόφαση αυτή όχι μόνον δεν επιτυγχάνεται κανένας εκ των στόχων της αγροτικής μας πολιτικής που είναι η διατήρηση της παραγωγικής βάσης του τομέα, η βελτίωση της αγοράς νωπών και η διατήρηση της μεταποίησης, αλλά βάζει ταφόπλακα στην παραγωγή εσπ/δών, αποσταθεροποιεί πλήρως την αγορά νωπών εσπεριδοειδών, διαλύει τη μεταποιητική βιομηχανία και δημιουργεί δικαιολογημένα εκρηκτική κατάσταση σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, αφού:

1) Θα αποσταθεροποιηθεί διαχρονικά η εσωτερική και εξωτερική αγορά νωπών πορτοκαλιών και οι τιμές θα καταρρεύσουν σε ολόκληρη την χώρα, αφού η απόφαση θα οδηγήσει στην αγορά νωπού επιπλέον 200.000 τόνους ομφαλοφόρων πορτοκαλιών (NAVELS, NAVELINES, Ν. HALL κ.ά.), με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και την εκμετάλλευση των παραγωγών από τους εξαγωγείς (που θα θυμίζουν εποχές πριν 50 χρόνια…) Σημειώνεται ότι n συνολική τιμή χυμοποίηση (εμπορική αξία και οικονομική στήριξη) λειτουργεί ουσιαστικά στην αγορά ως τιμή βάσης στην εμπορία νωπών, η οποία πλέον δεν θα υπάρχει.

2) Θα συρρικνώσει την παραγωγική βάση, γιατί οι ποικιλίες που αποκλειστικά χυμοποιούνται (πορτοκάλια κοινά, Σαγκουίνια κ.ά.) οι οποίες αφορούν ευρύτατες περιοχές, όπως Άρτας, Σπάρτης, Αιτωλοακαρνανίας κ.ά. και αποτελούν πάνω από το 20% της παραγωγής, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αλλά θα οδηγηθούν στην εκρίζωση. Ποιος παραγωγός θα καλλιεργήσει χωρίς το κίνητρο της οικονομικής ενίσχυσης για 3-4 λεπτά εμπορική αξία, όταν οι δαπάνες συλλογής και μεταφοράς υπερκαλύπτουν το ποσό αυτό;

3) Οι Ο.Π. Εσπεριδοειδών θα αποδυναμωθούν αντί να ισχυροποιηθούν, ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους ως βασικό όργανο άσκησης της αγροτικής πολιτικής, αφού αφαιρείται από αυτές η δυνατότητα προγραμματισμού στην συγκέντρωση, διακίνηση και διάθεση της παραγωγής.

4) Η μεταποιητική βιομηχανία εσπεριδοειδών προοδευτικά θα παύσει να υφίσταται λόγω έλλειψης α΄ ύλης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα από χώρα παραγωγής και εξαγωγής χυμού εσπεριδοειδών να γίνει αποκλειστικά εισαγωγική χώρα, με απώλειες θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ανεργία κ.ά. Σημειώνεται ότι στη μεταποιητική βιομηχανία υπάρχουνε και συνεταιριστικές (Ε.Α.Σ. Αργολίδας, Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών Σπάρτης “ΛΑΚΩΝΙΑ”, ΒΙΟΧΥΜ…), οι οποίες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ και οι οποίες θα κλείσουν οριστικά, ενώ μέχρι τώρα επιτελούσαν και επιτελούν σπουδαίο έργο.

5) Το σύστημα που είχε επιλεγεί μόλις πριν από έναν χρόνο και εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα (40% πλήρης αποσύνδεση – 60% συνδεδεμένο με την χυμοποίηση) κατά γενική ομολογία λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά και απέδωσε συνολικά την τρέχουσα περίοδο στον παραγωγό περίπου 23 λεπτά ανά κιλό παραδιδόμενου προϊόντος, δηλαδή τιμή τουλάχιστον κατά 80% παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Γενικά πέτυχε τους στόχους για τους οποίους είχε επιλεγεί.

6)Η απόφαση αυτή ασφαλώς είναι καθοριστική για το μέλλον των εσπεριδοειδών στην Χώρα, θα οδηγήσει στη δραματική μείωση της παραγωγής και οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά ολόκληρης της χώρας και τελικά την κοινωνική έκρηξη.

Τελειώνοντας κ. Πρωθυπουργέ,

Οι Ο.Π. εσπεριδοειδών της χώρας σας καλούν όπως παρέμβετε άμεσα αυτή την κρίσιμη στιγμή για τα εσπεριδοειδή, προκειμένου να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση του Υπ.Α.Α.Τ. και επιλεγεί η πρότασή μας, η οποία είναι διατήρηση του συστήματος όπως ήδη εφαρμόσθηκε, βελτιούμενο όπου πάσχει, γιατί αυτό υπηρετεί ικανοποιητικά τους στόχους και τις ανάγκες του τομέα που έχουν τεθεί.

Διαφορετικά το όνομά σας θα συνδεθεί με την χειρότερη σελίδα της ιστορίας της παραγωγής εσπ/δών της χώρας τα οποία κυρίως καλλιεργούνται στους Νομούς μας Άρτας, Λακωνίας και Αργολίδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *