4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

4η ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και η φετινή “Γιορτή Βατικιώτικου Κρεμμυδιού”, που ήδη μετράει τέσσερα χρόνια, καθώς έχει αγκαλιαστεί απ’ όλους τους Βατικιώτες συμπατριώτες μας, ενώ γίνεται ολοένα και πιο γνωστή στη Λακωνία και το πανελλήνιο. Μια Γιορτή που συνδιοργανώνεται από βατικιώτικους συλλόγους, με τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας.

Έτσι, στις 19 και 20 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης Βοιών, όλοι μας χαρήκαμε ένα διήμερο πλούσιο σε πληροφόρηση, εδέσματα με βάση το γνήσιο βατικιώτικο κρεμμύδι και γλέντι!

Κατά την πρώτη ημέρα της Γιορτής μας, στις 19 Αυγούστου, μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη και της κ. Μαντώς Μπελεγρή, εντεταλμένης Συμβούλου σε θέματα Τουριστικών Δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προοπτικές της καλλιέργειας του παραδοσιακού κρεμμυδιού στα Βάτικα, μέσω της ενδιαφέρουσας εισήγησης του κ. Ανδρέα Λύρα, γεωπόνου Msc, πτυχιούχου της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, αλλά να κάνουμε και μια συναρπαστική αναδρομή στον χρόνο με «οδηγό» τον ερευνητή – λαογράφο, κ. Μηνά Αναστασάκη. Για να πάρει, στη συνέχεια, “τη σκυτάλη” η κ. Πελαγία Τσέγκα, η οποία παρασκεύασε μπροστά μας παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα, με βάση μια συνταγή με βατικιώτικες και κρητικές καταβολές. Ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι Παντάνασσας Βοιών» παρασκεύασε και πρόσφερε τηγανητό κρεμμύδι, μια παραδοσιακή και γευστικότατη συνταγή του τόπου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατίκων και τον Χορευτικό Όμιλο «Χοροπατήματα», που ενθουσίασαν με τις επιλογές τους και την καλλιτεχνική τους αρτιότητα.

Η δεύτερη μέρα της «4ης Γιορτής Βατικιώτικου Κρεμμυδιού», την Κυριακή 20 Αυγούστου, ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Βοιών. 

Για να συνεχιστεί με την ευχαριστήριο αναφορά της Οργανωτικής Επιτροπής της Γιορτής Επιτροπής προς τους χορηγούς μας και όλους όσοι ήταν εκεί δίπλα μας και μας στήριξαν στην προσπάθειά μας.

Ακουλούθησαν τα περίφημα «Κρεμμυδομαγειρέματα»: δηλαδή, ο μπουφές με την παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα και πλήθος εδεσμάτων με βάση το αυθεντικό βατικιώτικο κρεμμύδι, μαγειρευμένων από γυναίκες του τόπου μας. Η βραδιά έκλεισε με γλέντι, με την ορχήστρα του Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη.

Φιλοδοξούμε τα τέσσερα αυτά χρόνια της διοργάνωσης της «Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού» να συμβάλουν ώστε το εξαιρετικό αυτό προϊόν του τόπου μας να χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προκειμένου να προστατευθεί, να αναδειχθεί εμπορικώς και να γνωρίσουν ολοένα και περισσότεροι τις καταπληκτικές του φαρμακευτικές, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές και, κυρίως, γευστικές του ιδιότητες.

Από την πλευρά μας, όλοι εμείς οι βατικιώτικοι σύλλογοι που συμμετέχουμε στην Οργανωτική Επιτροπή της Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και να στηρίξουμε οποιοδήποτε σχετικό βήμα γίνει, ελπίζοντας ότι του χρόνου, στην «5η Γιορτή Βατικιώτικου Κρεμμυδιού», θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε την περαιτέρω ανάδειξη του γνήσιου, αυθεντικού βατικιώτικου κρεμμυδιού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς μας (καταστήματα και παραγωγούς προϊόντων).

Ευχαριστούμε από καρδιάς και όλους εσάς, που συμμετείχατε και φέτος στη Γιορτή μας και δίνουμε ραντεβού του χρόνου, το πρώτο σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Οργανωτική Επιτροπή της «4ης Γιορτής του Βατικιώτικου Κρεμμυδιού»           

Συμμετέχοντες σύλλογοι: Σύνδεσμος Νεαπολιτών “ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ”, Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”, Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων και Πολιτιστικός Σύλλογος “Φίλοι Παντάνασσας Βοιών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *