ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ “ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ”
Ανοιχτή απαντητική επιστολή σε καταγγελία του κ. Χρόνη Πολυχρονίου για το εργο”ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ”
απο την Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κα.Παναγιώτα Πριφτάκη
Διαβάστε την επιστολή του κ. Πολυχρονίου
http://www.notospress.gr/article.php?id=13805
Ακολουθεί η επιστολή της κα. Πριφτάκη:
Προς:1. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη
2. Αντιπεριφερειάρχη κα. Αδ. Τζανετέα
3. Βουλευτές Νομού Λακωνίας
4. Μαρία Ρεπούση (Βουλευτή ΔΗΜΑΡ)
ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ
κ. ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ “ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ”
Άδικη και υπερβολική η καταγγελτική επιστολή του κ. Χρόνη Πολυχρονίου για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην παραλία Κυπαρισσιού.
Η μελέτη του έργου που περιλαμβάνει γεωλογική- γεωτεχνική -στατική- περιβαλλοντική, εκπονήθηκε από τον πρώην Δήμο Ζάρακα και εντάχθηκε και εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από πρόταση του Δήμου Μονεμβασίας.
Η αναγκαιότητα της εκτέλεσης ενός τέτοιου έργου δεν προέκυψε από έργα βιτρίνας με άγνοια και διάθεση καταστροφικής περιβαλλοντικής πολιτικής, αλλά από αποτέλεσμα μελετών και αποδείξεων, ότι ήταν θέμα χρόνου η καταστροφή της οδού όπως περιγράφεται και παρακάτω σε απόσπασμα της μελέτης. Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο, όπως αναφέρεται, είναι κατά την εξέλιξη της κατασκευής 6m τοιχίου και θα ακολουθήσει επένδυση με πέτρα για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και δημιουργία πρανούςστη βάση.
Το έργο χωρίζεται σε δύο ανεξάρτητες υποπεριοχές, την «Α» και την «Γ» ,στις μελέτες σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δόθηκε κατά την γεωλογική αναγνώριση.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή αναφέρεται:
ΥΠΟΠΕΡΙΟΧΗ “Γ” (ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ)
Τα χαρακτηριστικά της υποπεριοχής “Γ” είναι:
Ύψος πρανούς το πολύ 6.00m, με την κύρια παραλιακή οδό – πλάτους ~6.00m – στην κορυφή του πρανούς.
Tο μέτωπο του πρανούς παρουσιάζει εκτεταμένες πρόσφατες αστοχίες. Αυτό, σε συνδυασμό με το κακής ποιότητος εδαφικό υλικό (μη συνεκτικό αργιλώδες αμμοχάλικο) σημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος συνολικής αστοχίας του πρανούς και καταστροφή της οδού, το οποίο απεδείχθη και υπολογιστικά κατά τους γεωτεχνικούς υπολογισμούς.
Eπειδή το εδαφικό υλικό είναι μη συνεκτικό, εδώ δε μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος του «εσωτερικού» πασσαλότοιχου, όπως έγινε στην υποπεριοχή «Α», γιατί θα υπήρχε αστοχία του πρανούς μπροστά από τους πασσάλους.
Κατόπιν τούτου αποφασίσθηκε από τους μελετητές η κατασκευή ενός τυπικού τοίχου από οπλισμένο σκυρόδεμα, εδραζόμενου σε συστοιχία από πασσάλους Ø80/1.60m. Η θεμελίωση του τοίχου σε πασσάλους κρίθηκε απαραίτητη επειδή έτσι αποφεύγονται οι εκτεταμένες εκσκαφές στον πόδα του πρανούς για την κατασκευή επιφανειακής θεμελίωσης (πέδιλου), καθώς επίσης και εξ αιτίας του γεγονότος ότι το έδαφος στον πόδα του πρανούς έχει ιδιαίτερα χαμηλή αντοχή και συνεπώς είναι ακατάλληλο για επιφανειακή θεμελίωση τοίχου τέτοιου ύψους.
Το πάχος του τοίχου είναι 30 εκατ. στην κεφαλή και 70 εκατ. στον πόδα. Στην κεφαλή φέρει κράσπεδο πλάτους 50 εκατ. με στηθαίο ασφαλείας από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικό «τελείωμα» στην κορυφή του, ίδιο με εκείνο που εφαρμόζεται στην υποπεριοχή «Α».
Στην όψη του τοίχου προβλέπεται επένδυση με αργολιθοδομή για βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.
Προσπαθήσαμε το καλύτερο δυνατό πριν υποχωρήσει η οδός και παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατασκευής του έργου.
Σας ευχαριστώ.
H Αντιδήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας
Παναγιώτα Πριφτάκη