Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασιάς για το Νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Νεάπολης
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς, με την αριθ. 13/2011 απόφασή του, κατά την τακτική συνεδρίασή του στις 14 Φεβρουαρίου 2011 και κατόπιν των έντονων φημών που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, περί καταργήσεως ή συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων με ταυτόχρονες συγχωνεύσεις διοικήσεων, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
Με αίσθημα ευθύνης και αγωνίας, θέλουμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Το νοσοκομείο Μολάων και το Κ.Υ. Νεάπολης επιτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο και βέβαια είναι η πιο σοβαρή υποδομή που διαθέτει ο Δήμος μας.
Το νοσοκομείο Μολάων ολοκληρώθηκε το 1966 και εγκαινιάστηκε το 1967. Από τότε μέχρι και σήμερα, έχει περάσει από πολλά στάδια. Η ουσία είναι ότι μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, κρατικών κυρίως επενδύσεων, αλλά και συμμετοχή ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των τέως Δήμων, μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο.
Εξάλλου κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από τη θετική γνωμοδότηση της έρευνας, που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (στοιχεία του 2009) με ευθύνη των καθηγητών κ.κ. Κ. Κυριοπούλου και Ν. Μανιαδάκη.
Το νοσοκομείο διαθέτει 70 κλίνες. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία, που αφορούν στο Α΄ εξάμηνο του 2010. Νοσηλεύθηκαν πλέον των 2.000 ατόμων, οι δε ημέρες νοσηλείας ξεπερνούν τις 6.500.
Έγιναν 429 χειρουργεία και 38 γεννήσεις, 18 εξ’ αυτών με καισαρική. Από το 2005 λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί 23 μόνιμους ασθενείς πραγματοποιώντας 3.000 περίπου συνεδρίες το χρόνο.
Τέλος το Μικροβιολογικό δέχθηκε 9.336 και πραγματοποίησε 171.000 εξετάσεις, το Ακτινολογικό δέχθηκε 6.024 και πραγματοποίησε 8.200 α/α και 652 υπερήχους, όπως και το φυσικοθεραπευτήριο αντιμετώπισε 1.580 περιστατικά.
Εύκολα λοιπόν κάποιος μπορεί να υπολογίσει το κόστος 75.000 μετακινήσεων ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, χωρίς να είναι δυνατόν να υπολογιστεί και ο αριθμός των συνοδών.
Επίσης εδώ και μερικά χρόνια, ανήκει διοικητικά στο Νοσοκομείο και το Κ.Υ. Νεάπολης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί πλέον στο νέο Δήμο Μονεμβασιάς, υπάρχει ένα πολύ ισχυρό δίπολο στο χώρο της υγείας.
Ο νέος Δήμος Μονεμβασιάς έχει πλέον 24.000 κατοίκους μόνιμους και είναι πλέον από τους πλέον τουριστικούς δήμους της χώρας. Ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται. Ο νομός Λακωνίας υστερεί σε οδικό δίκτυο και οι χιλιομετρικές αποστάσεις από τα πλησιέστερα Νοσοκομεία, ανέρχονται σε πάρα πολλά χιλιόμετρα από το κέντρο του νομού (χαρακτηριστικά αναφέρουμε από την περιοχή της Νεάπολης πάνω από 160 χιλιόμετρα, από την περιοχή του Κυπαρισσίου 120 χιλιόμετρα, από την περιοχή των Μολάων 70 χιλιόμετρα).
Είμαστε λοιπόν ο νοτιότερος Δήμος της Λακωνίας με ορεινά χωριά, που καθιστούν χρονοβόρα την προσέλευση ενός ασθενοφόρου και με πολλές τουριστικές περιοχές και που αυξάνει την ανάγκη του μόνιμου κατοίκου ή του επισκέπτη, να νιώθει ασφάλεια για τον ίδιο και το παιδί του, ότι υπάρχει κοντινή υγειονομική μονάδα.
Οι εργαζόμενοι ιατρικό-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εδώ και χρόνια δίνουν την καθημερινή τους μάχη και μπορούμε να πούμε παρόλα τα προβλήματα (κυρίως έλλειψη προσωπικού), κρατούν τις υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο τόσο το Νοσοκομείο Μολάων, όσο και το Κ.Υ. Νεάπολης.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα για δωρεάν Δημόσια Υγεία και επειδή εσείς ίσως βασιστείτε σε στατιστικά, λογιστικά ή οικονομικά στοιχεία για τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, εμείς καταθέτουμε την ψυχή μας και εκφράζουμε την αγωνία μας, να μην πειραχθούν στο ελάχιστο οι δύο αυτές νοσοκομειακές μονάδες του Δήμου μας.
Είναι ανάγκη και απαίτηση δική μας και της κοινωνίας, να ενισχυθεί το νοσοκομείο και το Κ.Υ. και να διατηρήσει τη διοικητική του αυτονομία και αυτοτέλεια.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Τα μέλη