Πατριανάκου:Πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες το 2013 ελαιοπαραγωγοί;
Για τέταρτη φορά η Φεβρωνία Πατριανάκου παρεμβαίνει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά και τους λόγους καθυστέρησης καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν το 2013 από το φαινόμενο της ανθόπτωσης και κακής καρπόδεσης των ελαιοδέντρων τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Βουλευτού έχει ως εξής:
«Με τη με αρ. πρωτ. 11856/13-06-2013 ερώτησή μου, είχα επισημάνει τη σημαντική πτώση που αναμενόταν να επιφέρει η ανθόπτωση και η κακή καρπόδεση των ελαιόδεντρων στη Λακωνία, ζητώντας την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ενισχύσεων για τους πληγέντες παραγωγούς. Το φαινόμενο αυτό είχε προκληθεί από ασυνήθιστες για την εποχή και την περιοχή καιρικές συνθήκες, ενώ είχε εκδηλωθεί ήδη και σε άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
Ο (τότε) Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλος είχε απαντήσει (αρ. πρωτ. 1161/01-07-2013) ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το φαινόμενο της κακής καρπόδεσης μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τάσσονται από τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας (ζημιά της παραγωγής τουλάχιστον κατά 30%, επιστημονική τεκμηρίωση από επιτροπή, επιβεβαίωση από επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και έγκριση δαπάνης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).
Στη συνέχεια, με τη με αρ. πρωτ. 1640/13-09-2013 ερώτησή μου είχα επανέλθει στο θέμα, ζητώντας να ενημερωθώ για την πορεία των ενεργειών ενίσχυσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
Ο (τότε) Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλος είχε απαντήσει (αρ. πρωτ. 152/15-10-2013) ότι ο ΕΛΓΑ παρακολουθούσε την εξέλιξη των ελαιοκαλλιεργειών και οι Περιφερειακές Επιτροπές των ΠΕ αξιολογούσαν το ζημιογόνο αίτιο, ενώ επεσήμανε ότι τα προγράμματα ΚΟΕ υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του επόμενου έτους από το έτος ζημιάς, ώστε ο φάκελος να είναι πλήρως τεκμηριωμένος με τα στοιχεία του έτους ζημιάς.
Μετά από πάροδο 6 μηνών, επανερχόμενη στο θέμα με τη με αρ. πρωτ. 7684/935/11-04-2014 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, τόνισα την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούντο και της επακόλουθης δεινής θέσης, στην οποία είχαν περιέλθει οι παραγωγοί εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της σοδειάς τους.
Ο (τότε) Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θ. Λεονταρίδης απάντησε (αρ. πρωτ. 759/28-05-2014) ότι η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή παρέδωσε το πόρισμα στο ΥΠΑΑΤ και στον ΕΛΓΑ και ότι η επεξεργασία όλου του απαραίτητου υλικού βρισκόταν σε τελικό στάδιο. Εφόσον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών και εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως ανέφερε ο Αν. Υπουργός, οι ζημιές θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ΚΟΕ 2013 (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ), που θα αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι ενισχύσεις θα δοθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε.
Στις 26 Αυγούστου 2014, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας, ζήτησα να πληροφορηθώ την πορεία της διαδικασίας ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών του Νομού και ενημερώθηκα ότι ο φάκελος βρισκόταν ακόμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς έγκριση της σχετικής δαπάνης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.- Εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η δαπάνη για την καταβολή ενισχύσεων στους πληγέντες από την ανθόπτωση και κακή καρπόδεση ελαιοπαραγωγούς και σε τι ποσό ανέρχεται; Ποιοι οι λόγοι των καθυστερήσεων;
2.- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών μέχρι και την καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς;
3.- Ποια είναι τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τη μείωση της ελαιοπαραγωγής σε επίπεδο χώρας, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Νομού Λακωνίας ειδικότερα;»