Mεγάλη συμφωνία για πώληση 210 τόνων ελαιολάδου έκλεισε ο ΑΣ Μολάων Πακίων, τσιμπάνε οι τιμές σε Ελλάδα και Ιταλία
Περιορίζονται σταδιακά οι διαθέσιμες ποσότητες των καλών ελαιολάδων φετινής εσοδείας, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι τιμές παραγωγού να είναι πλέον «δυο ταχυτήτων». Στη Λακωνία, όπως αποκαλύπτει ο ΑγροΤύπος, την περασμένη Δευτέρα ο ΑΣ Μολάων-Πακίων, κατάφερε να κλείσει συμφωνία με την εταιρεία «Χελιώτης» για την απορρόφηση 210 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με τιμή στα 3,11 ευρώ το κιλό.
«Η τιμή για την εποχή είναι καλή», σημείωσε σχετικά, μιλώντας μας ο διαχειριστής της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Ντανάκας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες εμπορικές πράξεις στην περιοχή γίνονται σε τιμές από 3,05 έως 3,12 ευρώ το κιλό. Μικρή αύξηση καταγράφεται και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται σταθερότητα.
«Τα καλά ελαιόλαδα αρχίζουν και περιορίζονται στην εγχώρια αγορά», εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ντανάκας, γεγονός που με μεγάλη βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της εμπορικής περιόδου 2017-2018 και εν αναμονή της επόμενης σεζόν. Μιας σεζόν, που από άποψη όγκου παραγωγής, αναμένεται σημαντικά μειωμένη τουλάχιστον στην Κρήτη, λόγω της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που πλήττει το νησί και των περιορισμένων βροχοπτώσεων.
Ως προς αυτό, έναν ολοκληρωμένο φάκελο, ο οποίος θα τεκμηριώνει τις ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειες ελιάς ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι Κρητικοί.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλη Κόκκαλη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, αλλά και προς τον επίσης παριστάμενο πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ.
Τη σχετική επεξεργασία του φακέλου θα εκπονήσει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους ντόπιους αγροτικούς φορείς, αλλά και εξέχοντες επιστήμονες, που διαθέτει στον τομέα αυτόν, το νησί.
Εξάλλου, με σχετική της ανακοίνωση, η ΕΑΣ Σητείας, ζητά να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών στους ελαιώνες της Σητείας, που υπέστησαν ζημιές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις απρόβλεπτων και μη αποτρέψιμων από τους παραγωγούς ζημιών στην φυτική και ζωική παραγωγή άλλων χωρών και περιοχών ζητά η Ένωση Σητείας.
Σε σχέση με την Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), οι τιμές παραμένουν σταθερές τις τελευταίες 15 ημέρες, κυμαινόμενες μεταξύ 2,50 και 2,80 ευρώ το κιλό.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, τσίμπησαν έστω και λίγο οι τιμές παραγωγού σε Μεσσηνία και Αχαΐα. Για παράδειγμα η εταιρεία Κωνσταντόπουλος (πρώην ΕΑΣ Μεσσηνίας) αγοράζει πλέον με 2,70 ευρώ το κιλό,α ντί 2,65 ευρώ το κιλό, ενώ η εταιρεία Αγγελακόπουλος στο Αίγιο δίνει πλέον αντί 2,60 ευρώ το κιλό, 2,65 ευρώ ανά κιλό.
Αυξημένες τιμές παραγωγού δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ για το ελαιόλαδο και στην Ιταλία, όπου καταγράφηκε ανώτερη τιμή 4,20 ευρώ, αντί 4,10 ευρώ το κιλό, των προηγούμενων εβδομάδων. Αντίθετα στην Ισπανία, η ανώτερη τιμή έπεσε από τα 3,72 ευρώ το κιλό, στα 3,70 ευρώ.
Πόσο αντέχει το ελαιόλαδο στις δεξαμένες, οδηγίες από τους ελαιοτριβείς
Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς παρέχει με σχετική του ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τα ελαιόλαδα του Νομού μας κατατάσσονται στα καλύτερα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Όπως είναι γνωστό οι περιοχές Κολυμπαρίου, Αποκόρωνα και Σελίνου είναι χαρακτηρισμένες ως ΠΟΠ Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, ο Νομός Χανίων είναι χαρακτηρισμένος ως ΠΓΕ Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.
Με σκοπό τη διασφάλιση της υφιστάμενης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2018/19 επισημαίνουμε στους ελαιοκαλλιεργητές που παράγουν ελαιόλαδο συμβατικό, ΠΟΠ ή ΠΓΕ να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία που διέπει τα ως άνω προαναφερόμενα ελαιόλαδα. Να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την ελαιοκαλλιέργεια και την δακοκτονία, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των φαρμάκων, να χρησιμοποιούν το κατάλληλο φάρμακο ανάλογα με την εποχή και την προσβολή, και να τηρούν αυστηρά τον ελάχιστο χρόνο ελαιοσυλλογής μετά τον ψεκασμό.
Σε πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας αποφασίσαμε ομόφωνα, για τις παρτίδες ελαιολάδου που θα μπαίνουν στις δεξαμενές των ελαιουργείων μας, να κρατούνται δείγματα από κάθε έκθλιψη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί τυχόν ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκου. Επιπλέον θα συνεχίσουν να γίνονται οι καθιερωμένοι έλεγχοι δειγμάτων από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Γεωργίας.
Επίσης να ενημερώσουμε τους παραγωγούς που έχουν ακόμα παρτίδες ελαιολάδου στις δεξαμενές των ελαιουργείων ότι, φέτος, λόγω προσβολής από τον δάκο, έχουμε αυξημένες οξύτητες και ότι το ελαιόλαδο έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να τυποποιηθεί και να καταναλωθεί. Η περαιτέρω παραμονή του στις δεξαμενές πέραν του επιτρεπτού, εγκυμονεί κινδύνους να αλλάξουν οι χημικές παράμετροί του (ανεβασμένα Κ-232 και Κ-270), αλλά και να υπάρξει αλλοίωση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (γεύση/αρώματα) που με βάση το πάνελ τεστ που έχει καθιερωθεί το ελαιόλαδο μπορεί να κριθεί χαμηλότερης ποιότητας και όχι Εξαιρετικό Παρθένο, και βέβαια να έχει αντίστοιχα χαμηλότερη τιμή. Ευελπιστούμε ότι οι παραγωγοί μας σε συνεργασία με τα γεωπονικά καταστήματα και τους υπεύθυνους γεωπόνους, θα πράξουν το σωστό για την διατήρηση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου,αλλά και για να αποφευχθεί απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης ποιότητας».
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@agrotypos.gr