Ο Ζαχαρίας Καρούνης στα Πακιά

Ο Ζαχαρίας Καρούνης στα Πακιά
Καρούνης-Ζαχαρίας

Ο Ζαχαρίας Καρούνης μαζί με τον πιανίστα του Σταύρου Ξαρχάκου Νεοκλής Νεοφυτίδης στα Πακια Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 9.30.μ.μ στην Βρυσούλα σε μια μοναδική Συναυλία

Διοργάνωση Νομικό πρόσωπο Δήμου Μονεμβασίας

Ζαχαρίας Καρούνης

Ο Ζαχαρίας Καρούνης γεννήθηκε στα Πάκια Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών  του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας .  Σπούδασε  βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λ. Κουζηνόπουλο και Θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, με υποτροφία. Έλαβε το πτυχίο και το δίπλωμα  της βυζ. μουσικής με βαθμό ‘Αριστα. Στο ίδιο ωδείο παρακολούθησε επίσης μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με καθηγήτρια την Μ. Νικάκη. Επι σειρά ετών συμμετείχε ως μονοφωνάρης στον χορό ψαλτών ” Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης ” υπο της διεύθυνση του καθηγητή κ. Γρ. Θ. Στάθη και την τελευταία δεκαετία διακονεί το ιερό αναλόγιο του ναού της Παναγίας Πρασίνου λόφου Ν. Ηρακλείου ως πρωτοψάλτης. Συνεργάστηκε με το τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κατα την καταγραφή και τεκμηρίωση των χειρογράφων κωδίκων της βιβλιοθήκης Ψάχου. Τα έτη 2014 – 2015 συμμετείχε στο πρόγραμμα καταλογογραφήσεως των μουσικών χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης των Ιεροσολύμων .

 Έχει τιμηθεί απο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τηn Α.Θ.Μ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρο, με το μετάλλιο του Λέοντος του αγίου Μάρκου για την καλλιτεχνική προσφορά του .   Από το 1998 ανέπτυξε καλλιτεχνική δραστηριότητα ως τραγουδιστής στο ρόλο του κορυφαίου του χορού, στην παράσταση της αρχαίας ελληνικής κωμωδίας του Αριστοφάνη “Βάτραχοι” που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου. Το 1999 συμμετείχε στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου “Βίρα τις άγκυρες”, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ερμηνεύοντας το «Τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωτάκη. Την ίδια χρονιά, συνεργάστηκε με την «Ορχήστρα των χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας μικρασιάτικα τραγούδια στην παράσταση «Δυο φωνές για τη Λωξάνδρα».Το καλοκαίρι του 2000 συνεργάστηκε με το “Λύκειο Ελληνίδων” στη παράσταση “Θάλασσα” στο Ηρώδειο.Τον Ιούλιο του 2001 συνεργάστηκε με τη Μαρία Φαραντούρη στη συναυλία “Ένας αιώνας Ελληνικό τραγούδι”, που έγινε επίσης στο Ηρώδειο. 

Το καλοκαίρι του 2002 ο Ζαχαρίας Καρούνης συμμετείχε σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τη Δόμνα Σαμίου, με την οποία είχει  σταθερή και στενή συνεργασία μέχρι που έφυγε απ’τη ζωή. Τον Σεπτέμβριο του 2002 συμμετείχε στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη «Μελοποιημένη ποίηση» που έγινε στο Ηρώδειο, και ερμήνευσε μαζί της τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, του Μ. Χατζιδάκι και του Στ. Ξαρχάκου. Συγχρόνως ασχολήθηκε με την καταγραφή και την ερμηνεία τραγουδιών της Ανατολής (Μικρά Ασία – Καππαδοκία – Πόντος – Τουρκία). Τραγούδησε επίσης Ρεμπέτικα και Λαϊκά τραγούδια για 2 χρόνια, στο “Περιβόλι του Ουρανού” μαζί με τη Θεσσαλονικιά Μαριώ. Το 2003-2004 συνεργάστηκε με την Τατιάνα Λύγαρη στο θέατρο “Το τραίνο στο Ρουφ”, στη μουσικοθεατρική παράσταση “Υπ’ ατμόν”.

Το καλοκαίρι του 2004 πήρε μέρος στη μουσική παράσταση “Ταλέντο – Η συμμετρία της αρμονίας”, η οποία παρουσιάστηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος Αθήνα 2004.Το 2007 και 2008, συνεργάστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα σε τρεις παραστάσεις. Στις 4 και 5 Ιουλίου του 2007 συμμετείχε στην παράσταση «Όταν συμβεί στα πέριξ» υπό την επιμέλεια του Π. Κουνάδη, στο Ηρώδειο. Από τα μέσα Νοεμβρίου του 2007 μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου του 2008, τραγούδησε δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα στην μουσική παράσταση «Όλα από την αρχή» σε σκηνοθεσία του Στ. Φασουλή, στο θέατρο Παλλάς, που αποτελούσε μια αναδρομή στην πορεία του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή. Τον Φεβρουάριο του 2008 συμμετείχε στις επτά παραστάσεις «Σαν τραγούδι μαγεμένο», που έγιναν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, και ήταν αφιερωμένες στο Ρεμπέτικο. Εξέχουσα θέση στην μουσική του πορεία έχει η πολυετής μαθητεία του δίπλα στον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη .

Σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία ηταν η μεγάλη συνεργασία του με τον Σταύρο Ξαρχάκο η οποία κρατάει μέχρι της μέρες μας. Ο κορυφαίος συνθέτης αρχικά επέλεξε τον Καρούνη και τον ενέταξε στην μουσική παράσταση ” Αμάν Αμήν ” και αμέσως μετά του εμπιστέυεται τον ρόλο του τραγουδιστή στην παράσταση ” Το Μεγάλο μας Τσίρκο ” του Ιάκωβου Καμπανέλλη ,ρόλο που πρώτος ενσάρκωσε ο Νίκος Ξυλούρης. Μέχρι της μέρες μας συνεχίζει την συνεργασία με τον Στάυρο Ξαρχάκο δίνοντας συναυλίες σε Ελλαδα και εξωτερικό. Επίσης σε  εξέχουσα θέση στην μουσική πορεία του Ζαχαρία Καρούνη έχει η συνεργασία του σε αρκέτες συναυλίες με τον Χρήστο Λεοντή. Τα τελευταία χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη σχέση θεάτρου μουσικής ενω νιώθει να εκφράζεται περισσότερο στη θεατρική σκηνή. Μετά το Μεγάλο μας Τσιρκο το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία , είχε το ρόλο του τραγουδιστή στην παράσταση του Εθνικού θεάτρου ” Η γειτονία των αγγέλλων ” σε σκηνοθεσία του Κ. Τσιάνου , ερμηνεύοντας τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Το  χειμώνα του 2015-16 συμπρωταγωνιστεί μαζί με την Σαββίνα Γιαννατου και τον Γιάννη Στάνκογλου στην Παράσταση ΄΄Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας ΄΄ σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και μουσική Νίκου Κυπουργού ερμηνεύοντας το ρόλο του Ορφέα. Απο το 2016 εχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδρύματος πολιτισμού ΄΄ ΙΩΝΙΑ ΄΄ με το οποίο οργανώνει και  πραγματοποιεί δύο μεγάλες παραστάσεις στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο με τίτλο ” Μικρασία φεύγαμε και για σ’ενα λέγαμε ” με το ίδρυμα ΙΩΝΙΑ . Το χειμώνα του 2018 ανέβασε την παράσταση με τίτλο Φιλιώ Χαϊδεμένου και πρωταγωνίστρια την Δέσποινα Μπεμπεδέλη δίπλα στην οποία συμπρωταγωνιστεί ο Ζαχαρίας Καρούνης. Το Χειμώνα του 2019 πρωταγωνίστησε στο ρόλο του Μακρυγιάννη στην Λυρική σκηνή σε μια σύγχορη όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου ” Απο τα Οράματτα και θάματα του στρατηγού Μακρυγιάννη ” ερμηνέυοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Άλλες συνεργασίες

 Μαριώ , Λίνα Νικολακοπούλου , Μάνος Ελευθερίου Δημήτρη Μαραμή,  Χρίστος Παπαδόπουλος, Σπύρος Παρασκευάκος, Βαγγέλης Κορακάκης κ.α

Έχει στο ενεργητικό του 5 προσωπικούς δίσκους « 12 σολίστες μια φωνή»,